PRESENTERAS AV

Passagerare föll överbord – räddades av Kaspers besättning

avJonna Claesson

SVENSKA HJÄLTAR

Precis när Kasper och hans besättning skulle lägga till i Önnereds hamn såg de hur en förarlös båt körde omkring i full fart. I vattnet låg två personer som ramlat överbord.

Foto: Privat
Kasper och Jacob räddades passagerare som hade ramlat överbord i Önnereds hamn.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I fredags kväll, precis när det hade börjat skymma, skulle Kasper Bröns, hans kompis Jacob Hallin och Jacobs pappa Klas lägga till med båten i Önnereds hamn. Men när de närmade sig land såg de hur en stor ribbåt körde runt i fullt fart.

– Vi tyckte att det var en jävla idiot som körde så nära grund och land. Men så ser jag hur det ligger några i vattnet och då inser vi att det är några som ramlat överbord.

Kasper ser att en av personerna som ramlat i vattnet är på väg att simma ut mot ribbåten för att få stopp på den, men lyckades hejda honom i sista sekund.

– Den åkte runt i full fräs, hade han nått fram hade det bara blivit slamsor av honom.

”Det var bara att hoppa”

Kasper och de andra på båten förstod att de bara hade två val, antingen få stopp på motorn eller låta den köra tills bensinen var slut.

– Vi körde in i cirkeln där båten kör runt runt och bli prejade av den. Jag ser att det håller på att hända så jag tar upp mobilen och börjar filma. Den körde rakt in i sidan på oss.

Kollisionen gjorde att de två båtarna lade sig parallellt med varandra och Jakob bestämmer sig för att hoppa över till den förarlösa båten.

– När läget var perfekt var det inte så mycket att tänka på. Det var bara att hoppa över. Tack vare Jacobs sjuka Bond-hopp till den andra båten så skadades varken båt eller besättning och han kunde plocka upp personerna som ramlat överbord.

”Inget dödmansgrepp”

Enligt Kasper hade båten förmodligen fått ett felskär och personerna slungades på så vis ut ur båten.

– De hade inte något ”dödmansgrepp” som gör att båten stannar om man faller överbord.

Kasper var snabb nog och fångade de kritiska ögonblicken med mobilkameran. I efterhand har han delat med sig av händelsen på Facebook och fått tusentals reaktioner.

– Folk tycker att det var riktigt bra gjort, att vi borde få medaljer av kungen och en massa sådana grejer. Det känns bra, ser man den här videon förstår man hur viktigt det är med ett ”dödmansgrepp”.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Båtar

Göteborg