PRESENTERAS AV

”Scot lockar fram det friska i de äldre”

Tar pensionärer till Grand Hotel & fixar bowling

avLinn Stewart

SVENSKA HJÄLTAR

Förut var han DJ – nu förgyller Scot James, 47, vardagen för de gamla på äldreboendet i Upplands Väsby.

Han fixar Nobelmiddag, bowlingturnéringar och allsångskvällar.

– Han lockar fram det friska i de äldre, säger enhetschefen Cecilia Bengtsson.

Foto: Andreas Stenberg
Scot James tycker att fler borde förstå vikten av att ge de äldre mer livskvalitet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Scot James har arbetat på äldreboendet Brobacken i Upplands Väsby i drygt två år. Han anställdes som aktivitetssamordnare, en roll som enligt honom själv av många anses vara ren lyx inom äldrevården.

Vanligtvis vilar ansvaret för att fixa aktiviteter på vårdpersonalen – och de har redan en ansträngd arbetssituation.

– Alla är inte lämpade för eller har begåvning för att ordna bra aktiviteter för de äldre, säger Cecilia Bengtsson. 

Har en annan bakgrund

Scot föddes i Skottland och flyttade till Sverige för nitton år sedan. Han har som tidigare har jobbat som både kock och DJ. Han tycker att det borde finnas aktivitetssamordnare på alla äldreboenden. 

– Scot har en annan bakgrund och ett annat tänk. Han lockar fram det friska i de äldre. Han ser dem inte som gamlingar – utan som jämlikar, säger Cecilia Bengtsson.

Nu är Scot nominerad till Årets Granne för sitt fina sätt att skapa gemenskap bland de äldre i grannskapet. Och han önskar att fler skulle förstå vikten av att göra små saker med stor betydelse för äldre människor. 

– Det är så viktigt att de får aktivera sig och känna sig levande.

Varför brinner du för det här? 

– För att det gör mig otroligt lycklig att kunna öka livskvaliteten för dem som bor på Brobacken. Det är häftigt att få göra skillnad och att få vara del av deras vardag.

En gång i månaden lagar Scot middag till alla på hemmet – och det är väldigt uppskattat. I december bjuder han in till Nobelmiddag med finporslin, och ibland tar han med de äldre på Afternoon tea på Grand Hotel. 

Skypar med andra äldreboenden

– Nästa generationen av äldre människor kommer att ha nya behov. De kommer inte att nöja sig med att spela bingo, säger Scot och fortsätter:

– I dag är alla vana vid att använda sig av sociala medier och teknologi. “Var är min Ipad?” kommer att vara en vanlig fråga framåt, säger Scot. 

Behovet av teknologi och nytänk finns redan i dag.

– Vi brukar skypa med andra äldreboenden. Vi sjunger låtar för varandra och ställer frågor. De äldre tycker att de är spännande att vi kan prata med äldreboenden i andra änden av Sverige, berättar Scot.

Foto: Andreas Stenberg
Beatrix till vänster blir rörd när han pratar om Scot. ”Han är den första människan jag träffat som förstår att man både vill och kan, fastän man är gammal.”

”Jag har fått cykla igen!”

Sedan Scot började på Brobacken har har han haft ett nära samarbete med både enhetschefen och cheferna på kommunen.

– Jag kan komma med idéer, men utan stöd från dem skulle de här idéerna aldrig gå att genomföra.

Äldreboendet har nyligen fått en specialbeställd cykel som gör det möjligt för de boende att komma ut på utflykter. Beatrix Zwartkruis som bott på Brobacken sedan i januari har nyligen varit på tur.

– Att ha eldsjälar som Scot håller en uppe. Jag har fått cykla igen! Och nu kommer sommaren och vi ska grilla. Scot skryter med att han duktig på det, säger Beatrix och skrattar.

Sedan hennes man dog för ett och ett halvt år sedan har det varit extra viktigt för henne med gemenskapen som Scot kämpar för.

– Han är den första människan jag träffat som förstår att man både vill och kan, fastän man är gammal, säger Beatrix.

ARTIKELN HANDLAR OM