PRESENTERAS AV

Hunden Petter hittade försvunnen man

avEneida Berisha

En 70-årig man anmäldes försvunnen av sin familj i Borås under tisdagen. Efter ett stort sökpådrag med helikopter hittades han äntligen – av polishunden Petter.

– Det kändes fantastiskt bra att hitta honom välbehållen, säger hundföraren Anders.

En orolig familj anmälde en 70-årig anhörig försvunnen från sitt hem i Svaneholm i Borås under tisdagskvällen. Polis och anhöriga tog sig ut för att leta efter mannen, men utan någon framgång.

Efter att ha fått in ett tips inleddes ett stort sökpådrag med ett flertal poliser och helikopter. Men det var inte förrän polishunden Petter blev involverad om insatsen gick framåt, vilket Borås Tidning tidigare uppmärksammat.

– Han fick upp lukt och efter cirka 70–80 meter så fann vi mannen, i relativt gott skick ändå, säger hundföraren Anders till Aftonbladet.

1 av 4

Anders: Otrolig känsla

Mannen var medtagen men mådde bra trots omständigheterna.

– Det kändes fantastiskt att hitta honom välbehållen.

Anders började arbeta som hundförare 2007 och han har haft sjuåriga Petter som sin kollega sedan fem år tillbaka.

– Man tränar och är med varandra hela tiden så man blir ju tajta. Jag känner ofta att han är min bästa kollega, ibland till och med min bästa vän, säger Anders.

Petter beskrivs som en ”otroligt nyfiken” hund med ”stor arbetslust” som ”i princip aldrig slutar jobba”. Att det var just Petter som hittade mannen förvånar honom inte, men det gör Anders stolt.

– Vi hade turen att vara de som slutligen hittade honom – men vi jobbade under en exemplarisk ledning och med fantastiska kollegor. När alla gör sitt jobb blir det enklare för våra hundar att göra det de är bra på, säger han och fortsätter:

– Vi lägger ner mycket tid och resurser på att träna våra hundar så när man lyckas med något som detta känns det otroligt bra.

Här är kraven som ställs på polishundar 00:54

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM