PRESENTERAS AV

Mathilda, 16, börjar på juristlinjen – får revansch på mobbarna

avMiriam Bratt

SVENSKA HJÄLTAR

Mathilda Bandarian, 16, från Vänersborg har kommit in på juristlinjen vid Handelshögskolan i Göteborg – förmodligen som den yngsta studenten någonsin.

Men skolgången har inte alltid varit lätt för Mathilda som blev mobbad i låg- och mellanstadiet.

– Det är en enorm revansch att veta att de som retade mig fortfarande är kvar på samma ställe samtidigt som de ser mig på tv och i tidningar, säger Mathilda.

När det var inskrivning för juristlinjen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet i måndags samlades de nervösa studenterna på uppropet. En av dem som stack ut åldersmässigt var 16-åriga Mathilda Bandarian, skriver SVT Väst.

– Jag är inte van vid att gå i klass med vuxna människor, men det kändes jättebra, säger Mathilda till Aftonbladet.

Vill plugga med dubbel fart

Det är inte första gången Mathilda pluggar med studenter som är äldre, hon började ettan ett år tidigare än de flesta och har sedan hoppat över sjunde klass. Studiefarten gjorde att hon sedan kunde börja gymnasiet redan när hon var tretton år gammal.

– Jag hade egentligen velat hoppa över ännu fler klasser. Och det är samma nu, jag vill helst läsa juristprogrammet i dubbel fart för jag är ganska övertygad om att det är den studiefarten som skulle passa mig bäst, säger Mathilda om det fyra och ett halvt år långa programmet.

När SVT pratar med Handelshögskolan berättar de att Mathilda förmodligen är den yngsta studenten någonsin att studera på sin institution.

1 av 2 | Foto: privat

”Jag har ju ofta blivit mobbad”

Men trots hur bra det tycks ha gått för Mathilda har skolan inte alltid varit en positiv plats för den unga bokälskaren.

– Det har varit jobbigt att gå till skolan för att jag alltid blivit understimulerad i klassrummet och för att jag blivit retad av mina klasskamrater på rasterna, säger hon och fortsätter:

– Jag har ju ofta blivit mobbad framför allt i mina yngre år. Varför vet jag inte, men det har alltid varit kopplat till att jag varit yngre eller min stora entusiasm till att plugga.

Just därför berättar Mathilda att det känns extra bra att ha kommit in på juristlinjen så ung.

– Det är en enorm revansch att veta att de som retade mig fortfarande är kvar på samma ställe samtidigt som de ser mig på tv och i tidningar, säger hon.

Nu är drömmen att arbeta på en advokatbyrå med brottmål eller affärsjuridik – och förhoppningsvis blir hon Sveriges yngsta advokat.

– Det är ett stort mål för mig.

Så blir du en bra kompis! 00:41

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM