PRESENTERAS AV

”Jag vaknar när jag inser att han är död”

avJakob Andersson

SVENSKA HJÄLTAR

Thomas Falk, 52, fick se sin son dö som tonåring.

Tillsammans kämpade de mot cancern i fyra år.

– Men jag möter honom i mina drömmar, och där är han alltid frisk.

Alexander Falks kamp mot cancern uppmärksammades stort i sociala medier för ett år sedan. Den varma 18-åringen med den breda göteborgskan fick otaliga hyllningar och kärleksförklaringar. Vid hans sida fanns alltid pappa Thomas och mamma Gunilla.

Alexander vann många hjärtan – men förlorade kampen mot cancern den 29 mars.

Många som delar sorgen

För Thomas och Gunilla känns det lättare att veta att de är fler som delar deras sorg.

– Han lever kvar i den digitala världen, rätt ordentligt. Vi har inte stängt ner hans konton och det stödet där ute betyder väldigt mycket, berättar Thomas Falk.

När han känner sig sorgsen söker han tröst på sin döda sons Instagram-konto; Ett konto som fortfarande har 68 000 följare.

– Det har hjälpt mig mycket. Det tar liksom inte bara slut. Jag har inte ens stängt ner hans telefon, han har tusentals meddelanden där, säger Thomas Falk.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo, Privat
”Nu börjar vi närma oss ett årsdagen, och jag tänker på Alexander varje timme.”, säger Thomas.

Han upplever tiden nu som jobbigare än tiden efter Alexanders död.

– Nu börjar vi närma oss ett årsdagen, och jag tänker på honom varje timme. Den bild jag ser framför mig är från tiden före han var så sjuk.

I drömmarna är han frisk

– Det är samma sak när jag drömmer. Han är alltid frisk i mina drömmar. Men så inser jag, i drömmen, att han är död och så vaknar jag.

Trots allt skulle han inte vilja vara utan sina drömmar.

– För mig är det väldigt trevligt att drömma om honom för där kan jag prata med honom. Och det kan jag ju inte göra i verkligheten.

Nu i efterhand har Thomas fattat vilken styra sonen visade under sin sista tid i livet.

– Det fattade jag inte då, men han var oerhört stark mentalt. Att hålla humöret upp när man vet att man ska dö är oerhört starkt. Och det var han som peppade mängder med människor som hade det tufft, berättar Thomas.

Stöder Barncancerfonden

I dag är det Internationella barncancerdagen, och Thomas och hans fru fortsätter att stödja Barncancerfondens arbete även efter sonens död.

– Det har varit väldigt viktigt för oss.

För familjen har det varit viktigt att prata om det som drabbade Alexander. Thomas råd till familjer som hamnar situation är att våga tala om hur man vill ha det.

– Vissa av våra vänner försvann, det är klart att de blev rädda och osäkra. Man fick säga till dem att vi finns kvar – även fast Alexander fått cancer, säger Thomas.

Så många drabbas av cancer 00:45

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM