PRESENTERAS AV

Paret stoppade tjuven – hyllas nu av polisen

avChristina Smedbakken

1 av 5 | Foto: Polisen nordvästra Skåne/Montage
Jessica och Reinhold hyllas av polisen för sitt ingripande.

När Jessica Andersson såg sin gamle lärare bli bestulen ingrep hon och maken Reinhold Andersson direkt. Under tisdagen hyllades de av polisen i en ceremoni.

– Jag hann inte tveka utan sprang bara fram. Tjuven blev nog lika chockad som jag, säger Jessica.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Familjen hade just kommit ut från bageriet i centrala Ängelholm förra tisdagen när Jessica Andersson, 35, fick syn på sin gamle mellanstadielärare – som hade obemärkt sällskap.

– En kvinna och en man gick lite bakom honom. När min lärare gick upp för en trappa smet mannen fram och tog plånboken ur hans byxficka, säger Jessica.

”Hann inte tveka”

Läraren märkte inget utan fortsatte in på tipsbutiken. Tjuven hann ändå inte långt, för Jessica var snabbt ikapp honom.

– Jag hann inte tveka utan sprang bara fram. Tjuven blev nog lika chockad som jag när jag frågade vad han höll på med och tog plånboken från honom, säger hon.

Den bestulna tjuven fann sig dock snabbt och började springa. Då ryckte Jessicas make Reinhold Andersson, 37, in och tog upp jakten.

– Jag försökte stoppa honom direkt efter att min fru tagit plånboken, men han stack iväg. Så jag sprang efter med vår lilla hund, säger han.

Lämnade hunden

Tjuven fick upp ett försprång då familjens hund inte kunde springa så fort. Reinhold passerade dock ett äldre par som kunde ta hand om hunden, och kunde därefter skynda på jakten.

– Precis när han skulle hoppa över ett staket fick jag tag på honom. Vi stod på varsin sida om en bil och jag sade att jag kunde jaga honom genom hela staden om det skulle behövas. Då gav han upp, säger Reinhold.

Han höll fast tjuven mot ett staket medan en förbipasserande ringde polisen. Efter en stund dök en av Reinholds bekanta upp och hjälpte till. Snart fick de även sällskap av en semesterfirande polis som suttit på ett café och sett allting.

Hyllas för sitt ingripande

Jessica kom också till platsen tillsammans med den gamle läraren, som fått tillbaka sin plånbok. När de tjänstgörande poliserna dök upp kunde alla lämna sina vittnesmål och tjuven togs om hand.

Under tisdagen hyllades Jessica och Reinhold av polisen för sitt ingripande. De fick motta varsitt plakat, blommor och leksaker till sina barn. Polisen i nordvästra Skåne skrev även om hyllningen i ett Facebookinlägg.

– Tänk om alla hade integriteten att ta hand om varandra på det här sättet i ett samhälle som tyvärr går åt andra hållet. Mycket bra jobbat och vi på polisen är mycket tacksamma, sade lokalpolischefen Karim Ottosson under ceremonin.

ARTIKELN HANDLAR OM