Lars driver restaurang – för igelkottar

avMalin Wigen

Sedan runt midsommar serverar Lars Danielsson ett gäng igelkottar mat och vatten – för att hjälpa dem i värmen, skriver SVT Halland.

– Det här är mitt bidrag till att bevara den biologiska mångfalden, det är jätteviktigt tycker jag, säger han till Aftonbladet.

Det var runt midsommar som igelkottar dök upp i trädgården hos 69-årige Lars Danielsson, från Varberg, och han förstod att de ville ha mat. Det hade börjat bli torrt i marken och de kunde inte längre hitta sin naturliga föda, skriver SVT Halland.

– Jag märkte att det började bli trafik hit. Jag satte ut en matskål och märkte att den tog slut och så fick jag fylla på igen och igen.

Som det är nu ger han mat morgon och kväll, på menyn står det kattmat i form av torrfoder som legat i blöt och vatten. Ibland är de vissa av igelkottarna som kommer fram mitt på dagen.

– Det är ett tecken på att de är jättehungriga och törstiga, det är annars ett natt- och morgondjur.

1 av 4 | Foto: Privat
Sedan runt midsommar förser Lars igelkottarna med mat och vatten.

Har gett dem smeknamn

Samtliga igelkottar kommer i olika omgångar, vissa har Lars gett smeknamn. En av igelkottarna som Lars misstänker är dräktig har fått namnet ”Den stora”. En annan som skadat sin högerfot har fått namnet ”Den halte”. Och en av småttingarna har fått namnet ”Den kavate”.

– Så kom det en i förrgår som jag inte sett innan. Den bar sig illa åt. Den krafsade ur all mat ur skålen för att han trodde han skulle hitta godbitarna längst ned. Sen satte han sig i skålen när han drack vatten, väldigt obildad faktiskt.

Enligt Lars är det sammanlagt tolv igelkottar som besöker honom, fem vuxna och sju ungar. Han tror att de kommer att besöka honom så länge vädret är så pass torrt. Förra året hade han ingen på besök då det var blött i markerna.

– Det här är mitt bidrag till att bevara den biologiska mångfalden, det är jätteviktigt tycker jag.

Han har en uppmaning till andra om de har igelkottar i närheten – att man ska ställa ut vatten och kattmat som man blöter lite grann.

– Det är väldigt enkel sak att göra. Det inga djur som gör nytta för trädgården men man får glädje av dem. Man blir glad när man vet att man gör något för naturen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM