PRESENTERAS AV

Alices favoriter – smyckar handen

avJakob Andersson

SVENSKA HJÄLTAR

Alice, 5, visar stolt upp sin fina protes.

Hon har själv fått välja de tecknade figurerna som smyckar hennes konstgjorda hand.

– Det här är Rainbow Dash, säger Alice Widlund.

När Alice Widlund, som saknar en hand sedan födseln, besöker armprotescentrum i Göteborg gör hon det tillsammans med kompisen Eline.

Första gången de sågs var de bara några månader gamla, och att få möta barn och föräldrar i samma situation har varit viktigt för både Alice och hennes mamma Maria Widlund.

– När man får ett barn som inte är som alla andra så får man en chock. Men efter att vi vara här första gången och träffade andra så släppte det lite och vi blev tryggare, säger Maria Widlund.

Hade ingen aning om att hon kunde cykla

Alice nya protes blev en unik favorit efter att hon valt att favoritfiguren Rainbow Dash skulle pryda proteshylsan, den del som träs på armen.

Protesen ger också Alice en bättre balans. Stolt berättar hon att den gör att hon kan cykla.

– Hon klarar allt som andra barn gör och har överbevisat oss flera gånger. Förra sommaren kom hon cyklade på grannpojkens cykel utan stödhjul. Och då hade vi ingen aning om att hon kunde cykla, säger Maria Widlund med ett skratt.

Hos armprotescentrum i Göteborg finns en rad olika funktioner samlade för att barnen ska kunna få hjälp med sina proteser och kunna träna på samma ställe. Här möter Alice kompisar som också har dysmeli och tillsammans kan de träna och umgås. Men i skolor, föreningar och förskolor har det inte alltid varit självklart att barnen vågat använda och visa upp sina proteser.

Från Spindelmannen till My Little Pony

Men tack vare att protesmakarna smyckar barnens proteser med allt från Spindelmannen till My Little Pony visar barnen gärna upp sina proteser.

– Att proteserna fått ett personligt uttryck har betytt jättemycket för barnen. Här lägger alla ner sin själ, och då blir ett annat fokus inte bara en protes utan en fin grej att visa upp, säger Maria Widlund som hyllar alla de som hjälp dottern Alice.

För personalen på armprotescentrum är det naturligtvis en stor belöning att få se hur uppskattade de smyckade proteserna är bland barnen.

– Det är förstås en jättehärlig känsla att se att det gör skillnad för våra barn, säger ortopedingenjör Britta Ericson.

På armprotescentrum i Göteborg har man sett en tylig trend de senaste åren att allt fler unga lämnar tyger och mönster för att få hjälp med att skapa mer personliga proteser. Med en ökad respekt för att vi alla är olika gör att barnen inte skäms över sina proteser.

– Nu kanske banen visar upp den i stället för att dölja den när vi gör mycket mer personliga proteser. Det välja färger på handen och de kan lämna tyger, säger Britta Ericson.

Här chockas barnen – av rymdgubbarna 02:09

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM