PRESENTERAS AV

Magdalena hade inte råd att ge sina barn mat

”Det är en skrämmande utveckling i landet”

avAnnika Sohlander

SUNDSVALL. Trebarnsmamman Magdalena Andersson, 28, blev sjukskriven och hamnade i akut ekonomisk kris.

När hon tittade i kylskåpet fanns det bara mat för några få dagar.

– Det var hemskt. Jag skämdes eftersom jag inte visste hur jag skulle lösa det.

Då grep den ideella föreningen Snöänglar in.

Hjälpgruppen Snöänglar startades i oktober 2012 på Facebook som en tillfällig satsning för hemlösa inför vintern. Men gensvaret från gruppmedlemmarna blev större än väntat.

Med tiden blev det färre hemlösa och fler barnfamiljer och sjukskrivna bland de behövande. 

– Det är en skrämmande utveckling i samhället där många saknar det nödvändigaste och barnen far ofta mest illa, säger Camilla Löfdahl, en av grundarna som vid sidan av sin mammaledighet jobbar så mycket hon orkar med att hjälpa.

Trots knappa uppväxtförhållanden är hon uppfostrad att hjälpa och tycker att man ska vara den förändring man själv vill se.

– Barn ska inte behöva vara hungriga idag och föräldrar ska inte behöva välja mellan middagsmat och ett par skor, säger hon.

Gör efterlysningar på Facebook

Tanken från början var att samla in kläder men med tiden fick de även in hygienprodukter, cyklar, leksaker och möbler.

Den hjälpsökande tar kontakt med Snöänglar och beskriver sin situation. Många har redan sålt sin tv och annat av värde innan de söker hjälp, säger Camilla.

– Om vi bedömer att det finns ett behov så lägger jag ut en efterlysning i Facebook-gruppen, säger hon.

Foto: Pernilla Wahlman
28-åriga Magdalena Andersson är en av alla landets föräldrar som hamnat i ekonomisk knipa. Efter separation och sjukskrivning hade hon vare sig råd med ytterkläder eller mat till sina tre barn.

Idag hjälper de flera hundra personer varje år. De har drygt 3 000 följare men långtifrån alla är aktiva och skänker.

Nyligen lade man ut en efterlysning om att hjälpa en liten flicka med ett kalas på fyraårsdagen.

Tårta, presenter, kläder och annat strömmade in på bara någon dag.

– Det finns en enorm vilja att hjälpa hos människorna i gruppen. De måste vara Sveriges finaste och jag skulle inte kunna göra något av det här utan dem, säger Camilla.

Så långt det är möjligt undviker Snöänglar att hantera kontanter. Men i akuta eftersök när det gäller mat, blöjor och liknande kan det vara nödvändigt.

– Då köper vi matkassar som vi delar ut direkt till den som behöver det.

”Hon är en toppenmamma”

En som fått hjälp av insamlingsgruppen är Magdalena Andersson som har tre barn i åldrarna mellan 3 och 7 år. Ett av barnen har ett funktionshinder som kräver extra resurser. 

När Magdalena blev sjukskriven för utmattningssyndrom i juni 2016 rasade hennes ekonomi. En miss från Försäkringskassan gjorde att hon inte fick någon sjukpenning och tvingades söka ekonomiskt bistånd.

– Pengarna dröjde och maten i kylskåpet var nästan slut. Som förälder vill man ta hand om sina barn och då skäms man när man inte klarar det, säger hon.

Foto: TT
Många föräldrar landet över kämpar för att ha råd med allt från mat och kläder till fritidsaktiviteter för barnen.

Hon kom i kontakt med Snöänglar som grep in med både kläder och matkassar.

– Magdalena är en toppenmamma som gör allt för sina barn men som hade fått det besvärligt ekonomiskt och då kändes det helt rätt att hjälpa henne, säger Camilla.

Löste akuta problem och gav guldkant

Så småningom separerade Magdalena och efter det fick hon även en tv, soffa och säng av Snöänglar.

Barnen fick också presentkort till ett Lekland och när den akuta krisen var avvärjd kunde Magdalena gå med dem till badhuset.

– Förutom den mest akuta hjälpen är det roligt när vi också kan sätta lite guldkant på tillvaron för barn vars föräldrar sällan har råd med något extra, säger Camilla.

Magdalena får fortfarande vända på varje krona och det finns en oro för hur hon ska klara barnens födelsedagar, i juli och augusti.

– Men det ska vi fixa åt dig så du behöver inte oroa dig, säger Camilla.

Foto: Pernilla Wahlman
Camilla Löfdahl, till höger, är en av grundarna av Snöänglar. Hon växte själv upp med en ensamstående mamma och vet hur tufft det kan vara.

Även om Magdalena har blivit något av en överlevnadskonstnär så är hon tacksam för att det finns någon att vända sig till när det blir kris.

– Det går inte att beskriva hur mycket hjälpen har betytt för mig. Jag kämpar fortfarande men det har blivit en skjuts till att försöka komma i balans ekonomiskt, säger hon.

”Ser många förtvivlade föräldrar”

Förutom akut hjälp delar Snöänglar varje år ut påskägg och julklappar till barn.

Camilla och en kvinna i gruppen erbjuder även gratis barnjympa för ekonomiskt utsatta, en gång i veckan. De finansierar och leder själva verksamheten. En gång i månaden får de hjälp av en volontär från en dansklubb.

– Det är väldigt dyrt med olika aktiviteter och inget som någon som redan lever på gränsen kan erbjuda sina barn, säger Camilla.

Hon växte själv upp med en sjuk ensamstående mamma och vet hur tufft det kan vara när samhället sviker. När hon var i 20-årsåldern och jobbade som hästskötare skadade hon ryggen.

Värken blev värre och efter några år fick hon dessutom den reumatiska sjukdomen Bechterews. Hon sjukskrev sig men fick ingen ersättning från Försäkringskassan förrän efter ett halvår.

Ekonomin rasade och hon fick flytta hem till sina föräldrar.

– Jag hade inte hunnit få barn då och hade folk i min närhet som hjälpte mig. Men när jag ser hur förtvivlade många föräldrar är och hur de kämpar så känns det väldigt bra att kunna göra skillnad för några av dem.

Hon vill fortsätta jobba med föreningen så länge hon kan och orkar.

– Det jag önskar mest av allt just nu är en lokal för att få plats med mer saker.

ARTIKELN HANDLAR OM