PRESENTERAS AV

Kärlekshyllningen till Fittjakvinnorna: Ni är förebilder

avIsabelle Nordström

SVENSKA HJÄLTAR

Fatma Ipek, 63, bor i Fittja och nattvandrar varje helg.

Nu får hon priset för Årets Vägvisare och tillsammans med de andra kvinnorna i Kvinnokraft Fittja hyllas hon av Alexandra Pascalidou.

– Ni gör ett otroligt viktigt arbete när dödsskjutningar och våld ökar i våra fattigaste förorter, säger hon.

1 av 7 | Foto: FOTO: MAGNUS SANDBERG
Fatma Ipek och föreningen Kvinnokraft Fittja vill upptäcka mer av Sverige. Rederi Göta Kanal/ Strömma Turism & Sjöfart bjuder Kvinnokraft Fittja på en kanalkryssning med fina middagar, utflykter och det härliga livet ombord på en gammal klassisk kanalbåt.

Fatma Ipek, 63, från Fittja tröttnade på att stå bakom spisen och laga mat. För tre år sedan startade hon föreningen Kvinnokraft Fittja, där kvinnor nattvandrar i förorten söder om Stockholm varje fredag och lördag.

Nu hyllas hon och de andra kvinnorna i föreningen för initiativet.

– För mig betyder Fittja kvinnokraft kärlek och familj, säger Fatma Ipek på Svenska Hjältar-scenen när hon får priset Årets Vägvisare.

Pascalidou: ”Du är en förebild”

Prisutdelare var ingen mindre än journalisten Alexandra Pascalidou, 47.

– Jag har precis varit hemma hos Fatma. Du bjöd på gott kaffe och det var underbart. Du är en hjälte – det är så här hjältarna ser ut, säger hon från scenen.

– Du är en sån fantastisk förebild. Jag har en mamma som bor i Rinkeby som så fort hon kliver ut står alla i givakt, nästan, och det är lite så med er också, du och de andra kvinnorna. Ni gör ett otroligt viktigt arbete när dödsskjutningar och våld ökar i våra fattigaste förorter, säger Alexandra Pascalidou.

– Ni är förebilder, jag älskar att ni går ut där och tar plats i det offentliga rummet. Jag önskar att ni banar väg för många många fler.

I arbetet med nattvandringen har Fatma flera vänner till hjälp. Till publikens jubel kom därför nio kvinnor som också är en del av Kvinnokraft Fittja ut på scen. I inslaget som visades under galan sa kvinnorna att de vill se mer av Sverige.

Vinner tur på kanal

Därför blir priset en tur på Göta kanal.

– Vi bestämde att sända er allihopa på en resa med en kanalbåt, två dagar upp och ner längs kanalen. Det blir middagar, utflykter och skön tid på båten. Då ska ni få se det allra vackraste som Sverige har att bjuda på, säger konferenciern Mark Levengood.

Fatma Ipek nattvandrar med mammorna i Fittja 05:37
ARTIKELN HANDLAR OM