PRESENTERAS AV

”Vi lever tack vare vår sons insats”

Denniz, 16, räddade familjen ur brinnande sommarstuga

avCecilia Gustavsson

BLIDÖ. Mitt i natten började familjen Jonssons sommarstuga att brinna. Om det inte varit för sonen Denniz, 16, kunde alla blivit innebrända.

– Vi tackar honom för att vi lever, säger mamma Marie.

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO
Mamma Marie och pappa Adam tackar sonen Denniz, 16, för att han räddade familjens liv.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Det var vid tretiden på natten mot den 14 juli som Denniz kom hemcyklande efter att ha varit ute med en kompis. Annars brukar han vara hemma mycket tidigare, eller sova över hos någon. Men just den här natten tog han cykeln hem.

Såg höga lågor

I det gula trähuset i skogen låg familjen och sov: Mamma Marie, pappa Adam, storebror, lillasyster och en kusin. Och så hunden och katten.

Men något var fel. Mycket fel.

– Jag tyckte att det var ovanligt ljust kring huset, sedan såg jag eldslågor slå upp från en vägg ända upp mot skorstenen, berättar Denniz är vi ses i trädgården utanför huset.

– Jag undrade först varför ingen ringt mig, sedan insåg jag att alla sov.

Denniz rusade fram och bankade på sovrumsfönstren, hittade en öppen altardörr och sprang snabbt in och väckte alla så att de kom ut. Sedan ringde han 112.

Vad tänkte du när du såg att det brann?

– Ingen aning faktiskt. Jag tänkte egentligen inte, jag bara handlade.

”Huset brinner ner”

Pappa Adam berättar att hans impuls genast var att försöka släcka elden. Han fick hjälp av kilarna att dra fram slangen, klättrade upp vid taket och vinden till köket där det brann och lyckades få bukt med lågorna, och sedan kom Räddningstjänsten snabbt.

– Huset är i trä och isoleringen är sågspån... Jag tänkte först att hela huset skulle brinner ner, säger Adam.

Vad minns ni från när Denniz väckte er?

– Jag trodde först att jag drömde. Sedan blev jag chockad, berättar mamma Marie. Jag tog vår dotter, sprang bort från huset och bara grät. Det känslomässiga är fortfarande jobbigt, det har varit svårt att sova. Om Denniz kommit bara tio minuter senare kunde huset varit helt övertänt. Eller om han också sovit här hemma... det vill jag knappt tänka på.

Gjorde allt rätt

I dag är alla otroligt tacksamma och imponerade av sonens snabba och lugna insats.

– Vi är vid liv på grund av honom, säger Marie och tittar på sin son.

– Han kunde lika gärna blivit helt paralyserad, eller först sprungit väg och hämtat mina föräldrar som bor i närheten, men nu gjorde han allt precis rätt. Vi vet inte hur vi ska tacka honom nog – han är helt enastående!

Familjen hade brandvarnare i alla rum, förutom just köket, eftersom det krävs en speciell sort där. Nu blir det ändring på det.

Vad elden berodde på går inte att fastslå. Familjen hade inte ens varit hemma dagen innan.

ARTIKELN HANDLAR OM