Björn Goop: ”Är en mardrömssituation”

Foder tros vara anledningen bakom positiva tester i Frankrike – Björn Goop: ”Utgår från att de tar sitt fulla ansvar”

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Björn Goop.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Fyra travhästar tränade i Frankrike har testats positivt för ämnet Cannabidiol – däribland Björn Goops Merles Simone.

Nu utreder foderleverantören Krafft ett eventuellt samband mellan innehåll i hästfoder och Cannabidiol hos hästar.

− Den pågående utredningen är en viktig prioritet för oss, säger Sandra Hodik, vd på Krafft.

– Jag utgår från att Krafft kommer att ta sitt fulla ansvar för det inträffade och de skador de har orsakat. Det är en mardrömssituation, säger Björn Goop till Trav365.

Det är tidningen Sulkysport som rapporterar om att fyra travhästar tränade i Frankrike testats positivt för ämnet Cannabidiol.

En av hästarna är Björn Goops Merles Simone som testades positivt efter en start som femma i mål på Vincennes den 11 februari.

Och de positiva dopningstesterna kan ha skett via ämnen från hästfoder från tillverkaren Krafft.

Allt hästfoder som produceras i Sverige testas enligt branschstandard, vilket innebär att prover tas för icke tillåtna ämnen som kan förekomma i råvaror. I dagsläget sker provtagning för två ämnen; Koffein och Teobromin, men inte för Cannabidiol.

”Mycket allvarligt”

Nu utreder Krafft om det finns ett eventuellt samband mellan ämnet Cannabidiol hos hästar och innehåll i hästfoder. Företagets foderprodukter är skickade till två oberoende laboratorier för analys.

− Vi avvaktar nu resultaten från provtagningen och följer utredningen noggrant. Krafft följer självklart det regelverk och den branschstandard som finns upprättad för hästfoder i all vår foderproduktion och ser mycket allvarligt på de indikationer vi har fått från Frankrike, säger Sandra Hodik, vd på Krafft i ett pressmeddelande. Hon fortsätter:

− Den pågående utredningen är en viktig prioritet för oss. Om provresultaten påvisar att Cannabidiol är ett ämne som kan förekomma i råvaror till foder så behöver testrutinerna i Sverige ändras. Vi ser över våra rutiner nu och kommer att säkerställa att råvaror vi köper in och våra färdiga produkter inte innehåller spår av detta ämne.

”Vi var helt oförstående”

Efter det positiva testet dök den franska dopningspolisen upp på Björn Goops gård i Normandie.

– Vi var helt oförstående, varken jag eller min personal har varit i kontakt med CBDE och det togs därför prover på allt möjligt. Det är inte roligt när något sådant här inträffar och det var en stor lättnad när en person ringde från det franska dopinglaboratoriet och berättade att det finns en gemensam nämnare i alla fallen och det är Krafts foder. Jag utgår från att Krafft kommer att ta sitt fulla ansvar för det inträffade och de skador de har orsakat, säger Björn Goop till Sulkysport.

Under fredagen valde Björn Goop att stryka fyra hästar i Frankrike. Under dagen stryks ytterligare en häst som skulle ha startat i Frankrike som en säkerhetsåtgärd.

– Om en häst skulle testas positivt i Frankrike blir det två månaders avstängning, även om man är oskyldig, och det tänker varken jag eller ägarna riskera. De som ska starta nästa helg har vi bytt foder på, säger Björn Goop till Trav365.

Vad kan du göra under utredningens gång?

– Inte mer än att man byter foder, för att se om det kan hjälpa. Men det är en mardrömssituation. Man jobbar och sliter för att hästarna ska må så bra som möjligt. Så är det någonting som man absolut inte kan påverka som förstör, det är det absolut sista man vill.

Vad vill du ska ske från Kraffts sida nu?

– Som jag har sagt tidigare, jag förväntar mig att de tar sitt fulla ansvar för det inträffade och de skador de har orsakat. Sedan ska man veta det att det är otroligt lätt gjort att någonting blir kontaminerat och det är omöjligt att vara hundra procent säker. Man kan även upplysa allmänheten om att vi inom travsporten har vi striktare regler än inom humanidrotten med längre karenser, vilket är jättebra.

B-provet från Merles Simone ska skickas till Newmarket för analys. Svaret kommer tidigast den 15 april.

Strök storfavoriten på GS75

De positiva testerna har även fått ringar på vattnet på de svenska travbanorna.

Under söndagen valde den norske tränaren Ole Johan Östre att stryka två av sina hästar som skulle ha tävlat på Grand Slam 75 på Romme. Bland annat ströks storfavoriten Rappnor.

– Svensk Travsport har inte kommit med några besked om vad som kommer att ske. Vi tar ingen chansning så länge det är osäkert, säger Kristian Skullerud, ägare till Sassy Girl som också ströks till tgn.no.

Från Svensk Travsports sida följer man utvecklingen noga och är i dialog med Krafft.

– I nuläget har vi inte tillräckligt med underlag för att Svenskt Travsport ska kunna gå ut med en rekommendation gällande om tränare eller hästägare ska starta sin häst eller inte. Vi avvaktar resultaten av de analyser som Krafft aviserat och kommer givetvis att meddela oss så fort vi vet mer, säger Antti Rautalinko, chefsveterinär på Svensk Travsport på förbundets hemsida.

För 19 år sedan var Krafft involverad i en stor foderhärva. Då hittades förekomst i teofyllin i företagets kraftfoder, vilket ledde till att företaget fick utbetala stort skadestånd till de drabbade tränarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Hästar

Trav