Fernlund: ”Knappast den sista segern...”

avPatrik Fernlund

TRAV

Sportbladets krönikör efter V75: ”Nu har avbetalningen börjat”

Hon shoppade hästen för 1,2 miljoner kronor.

Nu har avbetalningen börjat.

Elisabeth Lundholm har ett stort löfte i Bungle Rain.

När Elisabeth Lundholm besökte hästauktionen under Kriteriet 2015 blev hon kär i Bungle Rain, en hingst efter avelsgiganten Andover Hall. Lundholm visste att det skulle bli dyrt – men hon var fast besluten när hästen kom upp i ringen och 55-åringen vägrade att ge sig mot de stora hästägarna som viftade hejvilt. Om jag inte missminner mig var Roger Walmanns storhästägare Lennart Ågren, som äger hundratalet hästar, med i matchen om ettåringen men fick ge sig mot damen från Nordingrå.

Lundholm fick hästen med sig hem till norr, och notan gick på 1 250 000 kronor.

Bungle Rain har nu hunnit bli tre år gammal – och tagit fem segrar på åtta försök. Under lördagen vann hästen sitt första V75-lopp, och det lär knappast bli den sista segern i travets finrum på lördagarna. Ulf Ohlsson körde till ledningen, och sedan vann ekipaget enkelt i kraftfull stil. Ohlsson som för övrigt vann tre V75-lopp på Bergsåker.

Förstapriset var 100 000 kronor och när hästen passerade mållinjen som etta brast det för amatörtränaren – som knappt hade kraft att bli intervjuad efter dramatiken. Lundholm är en tuff brud med ett stort hjärta för hästarna, och när hon satsar miljonbelopp är hon väl värd sina framgångar.

■ ■ ■

Från den ena kvinnliga amatören till en annan. I V75-2 blev det skräll, där Åsa Roséns sjuåriga sto Racer Roce skrällde rejält och grusade många spelares förhoppningar. Hästen gynnades av det höga tempot första varvet, och duktige Ulf Eriksson gjorde inga fel. Även här var det segertårar – och det är verkligen inte ofta två kvinnliga amatörtränare vinner under samma V75-omgång. Vackert.

■ ■ ■

Reijo Liljendahls hästar svarar för imponerande insatser varje vecka, och vem trodde att Knows Nothing skulle vinna veckans upplaga av Gulddivisionen efter ett jobbigt lopp utvändigt om ledaren? Hand upp den som kört det loppet i badkaret.

Inte jag i alla fall – men jag lyfter på hatten för en väldigt tapper insats av sjuåringen som i och med segern klev över sex miljoner kronor intjänade under sin tävlingskarriär. Det är respekt.

Knows Nothing kommer vinna flera lopp på V75 i vinter. Det är jag helt säker på.

■ ■ ■

Raz Mackenzie är en härlig häst – som hör hemma i V75-glansen. Hästen har inte haft någon succéartat säsong, men under lördagen blev det en överlägsen seger för Roger Nilsson och hans karismatiske häst. Nilsson trodde helhjärtat på sin häst, och körde offensivt redan från början och kunde ta sig till ledningen efter några hundra meter. Efter det draget var spänningen över, och även detta är en häst som har kapacitet och kunnande för att få en riktigt framgångsrik vinter.