Auktionsfyndet gör succé: ’Som en saga’

Köptes för 20 000 kronor – har sprungit in 1,6 miljoner

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Thomas Uhrberg har skördat stora framgångar med Västerbo Exact.

avCharlie Hedstad

TRAV

Åttaåriga Västerbo Exact fortsätter leverera på V75.

Auktionsfyndet köptes för 20 000 kronor. Nu har han sprungit in 1,6 miljoner kronor.

– Det var ingen annan som bjöd på honom så man tänkte, vad är det för fel på honom, säger amatörtränaren Roger Persson.

ANNONS: Nu kan du lira V86 och V75 med Sportbladets experter. Här kan du gå med i laget och ta rygg. [Extern länk]


Lördagens silverdivision på Axevalla var en vidöppen tillställning. Thomas Uhrberg satt som vanligt upp bakom Västerbo Exact, efter en hård körning om spetspositionen fick man nöja sig med den tunga positionen först utvändigt. Trots den tuffa inledningen och efter att ha vandrat i dödspositionen loppet igenom så kunde Roger Perssons krigare lämna sina konkurrenter över upploppet på ett imponerande vis.

En seger som var värd 150 000 kronor.

Det var Västerbo Exacts femte seger på V75 och Halmstadamatören, 53-årige Roger Persson har flera anledningar att vara stolt över sin ögonsten.

– Vi köpte honom på Kriterieauktionen 2012 och det är första hästen jag bjudit på någonsin på auktion, säger Roger Persson och fortsätter:

– Jag fick honom för utgångsbudet, 20 000 kronor. Det var ingen annan som bjöd på honom så man tänkte, vad är det för fel på honom.

”Bekymmer under uppväxten”

Det var inga större fel på hästen, utan det visade sig vara ett riktigt fyndköp. Sju år senare har Västerbo Exact sprungit in 1 677 798 kronor på 53 starter.

– Det är en saga, det kan man verkligen säga.

Vägen till toppen har varit allt annat än spikrak. Västerbo Exact startade aldrig som treåring utan gjorde i stället sin första start som fyraåring, men det var inte förrän femårings-säsongen som resultaten började komma.

– Han hade stora bekymmer under hela sin uppväxt, dels hade han svårt med sin auktion och sen blev han halt. Han gick på bete i hagen i sex månader som treåring.

Vad är hans främsta egenskaper?

– Det är hans inställning och sen har han även bra fysik, han är stark. Sen har han en fruktansvärt tävlingsinstinkt, han vill alltid vara först och det gäller även hemma i träning, säger Roger.

– Startsnabbheten är en jättefördel och den har han utvecklat mer och mer de senaste åren, det blev också stor skillnad när han kunde börja tävla barfota, fortsätter han.

”Jag vände och gick”

Vilket är det häftigaste minnet, om du får välja ett?

– Efter startgaloppen på Färjestad. Jag gick direkt efter starten och tänkte ta emot honom vid utfarten. Sen vände jag mig om och såg att han kommit i kapp fältet och blev sen tvåa i det loppet. Han har gjort många lopp som man inte kommer glömma men just det var fräckt, trots att han inte vann.

Roger Perssons andra miljonär, sjuåriga Zoko Lane, har prövat lyckan i Frankrike men dem planerna finns inte för Västerbo Exakt.

– Vi kommer fortsätta inom rikstoton, nästa start blir på hemmaplan när Halmstad arrangerar V75 (den 2 mars). Han räcker bra här hemma och han gillar inte att resa, så det är inte aktuellt med Frankrike. Han har överträffat alla mina förväntningar så det som händer nu känns bara som en bonus, säger Roger.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladet-experterna på V86 och V75. Här går med i laget. [Extern länk]


Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav