”Slår inte hjärtat då är det något som är fel”

Stjärntränaren om: • Storheten med Elitloppet • Bästa segerminnena • Chanserna med förhandsfavoriten • Hyllningen till Sverige: ”Allting jag behöver”

avDaniel Söderbäck

1 av 4 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Jerry Riordan och Ringostarr Treb efter fjolårets seger i Sundsvall Open Trot, före bland annat Propulsion.

Han kom till Sverige för fem år sedan.

På söndag kan ”jänkaren”, Jerry Riordan, 60, vinna Elitloppet med en av förhandsfavoriterna Ringostarr Treb.

– När det är mörkt ute och man fryser arslet av sig när man tränar hästarna, då drömmer man om att vinna Elitloppet, säger han till Trav365.

Vinnare av VM-loppet 2017 med Twister Bi.

Vinnare av Olympiatravet i överlägsen stil med Ringostarr Treb.

Halmstadtränaren Jerry Riordan, 60, verkar vara expert på att ställa i ordning sina stjärnhästar när det vaknas storlopp.

På söndag är inget undantag när Wilhelm Paal sätter sig upp bakom åttaårige Ringostarr Treb i det andra Elitloppsförsöket från drömspår, nummer ett.

– Jag hade valt nummer ett. På senaste tiden har mina hästar fått 12 och 9 och så vidare. Nu stannade roulette-hjulet på rätt nummer, säger Jerry Riordan och skrattar.

”Allting jag behöver”

Riordan, från Rhode Island i USA, kom till Sverige för fem år sedan och Halmstad. Och tränaren stortrivs i sitt nya hemland och har precis allt han önskar sig som travtränare.

– Jag har varit i USA och Italien, men i Sverige och Halmstad har jag allting jag behöver för att kunna träna hästarna optimalt på det sätt jag alltid velat. Bröderna Johansson (banskötare på Halmstad) gör ett fantastiskt jobb med banan. Det är även en fantastisk miljö för hästarna att vila och återhämta sig.

”Visar hur stort det är”

Trots att han är från USA så menar han på att en vinst i Elitloppet slår högre än amerikanarnas egna storlopp, The Hambletonian.

– Att vinna Elitloppet är mycket större än att vinna Hambletonian. När jag var på Solvalla och Elitloppet första gången 1980 så var det verkligen så att svenskarna kollade på trav, som amerikanarna tittar på baseboll.

– Trav är så stort i Sverige och jag minns efter att Mack Lobell vann Elitloppet så var det på förstasidan. Jag minns inte i vilken svensk tidning, men på halva sidan var det Michail Gorbatjov och Ronald Reagan angående kärnvapenfrågan och på andra halvan Mack Lobell. Det visar hur stort det är.

”Fokuserar på detaljerna”

Känner du någon press inför starten på söndag?

– Så klart. Man vill att hästen ska vara så bra som möjligt, ja till och med bättre än så.

– Men jag är 60 år och varit med länge. Jag vet att mycket kan hända som jag inte kan rå över. Det kan gå 1.05 de första 500 metrarna till exempel. Jag försöker alltid att fokusera på detaljerna som jag kan påverka.

Drömmer du om att vinna Elitloppet?

– Absolut. När det är mörkt ute och man fryser arslet av sig när man tränar hästarna, då drömmer man om att vinna Elitloppet.

Hur skulle du fira en seger?

– Jag ska säga det till dig, när jag har vunnit stora lopp har jag mest känt lättnad efteråt. Man känner att man har gjort sitt jobb rätt. Man kan stanna på en bensinmack efteråt och köpa en sådan där färdig macka och den smakar som Filet Mignon.

– Men det bästa firandet brukar vara nära hästen och boxen, det som sker spontant. Jag minns när jag var med Lou Guida efter att han vann Orsi Mangelli och vi tog ett par öl efteråt i en bar på hotellet och någon sa att vi skulle duscha innan middagen. Lou sa bara: ”Fan heller, jag vill inte duscha bort den här känslan”, ha ha.

”Då är något fel”

Kommer du vara nervös?

– Sista minuten innan start kommer jag vara nervös, absolut. Känner man inte att hjärtat slår då under tröjan så är någonting fel.

Hur ser du på chanserna?

– Han kommer iväg bra och har en god chans att vinna försöket. Jag tror försöket kommer gå en sekund långsammare än finalen. Det gäller att vara smart. I en final så ska vi ta chansen om möjligheten dyker upp bakom Bold Eagle och Propulsion.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla