”Får jag bestämma blir det inte Elitloppet”

avChristoffer Wickman

Foto: TR Media
Frode Hamre

Norge har inte fått med någon häst i Elitloppet – ännu.

På lördag kan fyraårige Giveitgasandgo få en rosa inbjudningsbiljett.

Men om tränaren Frode Hamre får bestämma – blir det inget Elitlopp.

– Jag hade tackat nej, men det är ägaren som bestämmer, säger Frode Hamre.

Amerikanske fyraåringen Giveitgasandgo har gjort två starter sedan han kom till norske stjärntränaren Frode Hamre.

Bägge dessa starter har skett på svensk mark. I debuten för Hamre näst senast slutade han trea bakom Lionel N.O. och Charrua Forlan på Solvalla, och senast slutade han tvåa i Olympiatravet bakom Ringostarr Treb.

I Olympiatravet sprang Giveitgasandgo 1.10,4 över full väg. På lördag, i Algot Scotts Minne på Åby, är det 1 609 meter som gäller – den distans som fyraåringen sprang alla sina lopp på i USA.

Vinnaren av Algot Scotts Minne får en rosa inbjudningsbiljett till Elitloppet – Giveitgasandgo kan därmed bli det stora hoppet sista helgen i maj på Solvalla för vårt grannland i väst.

”Jag hade startat i Fyraåringseliten”

Den norske topptränaren Frode Hamre ställer sig dock tveksam till en start i Elitloppet, om Giveitgasandgo vinner Algot Scotts Minne på lördag.

– Elitloppet är ett lopp som alla drömmer om att få vara med i, så jag har full förståelse för om ägaren vill vara med i Elitloppet, och då kommer det att bli så. Jag hade dock tackat nej, säger Frode Hamre.

Kan du utveckla?

– Jag hade valt att starta honom i Fyraåringseliten under Elitloppshelgen, och inte i Elitloppet. Hästen är bara fyra år, och fortsätter han att utvecklas kommer han vara ännu bättre nästa år, och då kan vi vara med i Elitloppet då istället.

Men Frode är tydlig med en sak, ägaren till hästen bestämmer.

– Vi är tre stycken som kommer att diskutera igenom det här om det blir aktuellt, och det är jag, min bror Atle Hamre, och sedan hästens ägare, vi kommer diskutera det här tillsammans. Men, det är ägaren som bestämmer och vill han vara med i Elitloppet så blir det så.

”Han var knallfin”

Men för att Giveitgasandgo ska bli aktuell i Elitloppet så måste han gå bra på lördag, vinner han så är han inbjuden och klar, men det är också tänkbart att han skulle kunna få en inbjudan om han gör ett topplopp, utan att vinna.

– Han var knallfin i Olympiatravet senast och känns stark och fin i jobb efter det loppet så hästen verkar hålla toppform, säger Frode Hamre.

Vad tror du om loppet?

– Jag har en god känsla, det har jag. Med tanke på de två lopp som han gjort för mig hittills, så måste jag ha en god känsla. Det är några raska hästar invändigt om honom, men det är mest gamla och lite formlösa hästar, och jag har en häst som är ung och på väg uppåt och det skulle vara väldigt, väldigt intressant om han fick ledningen efter några hundra meter.

Det låter som du tror på bra segerchans?

– Han kommer springa fort över sprinterdistans, och jag har feeling för att han gör ett topplopp, säger Frode Hamre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla