”Blåser till ledningen – sedan är det över”

Michael Carlssons genomgång av V75 på Klosterskogen, lördag 31 mars • Systemförslaget

avMichael Carlsson

TRAV

Det är dagen före den stora multijack­potten och Klosterskogen lockar med en trevlig V75-omgång.
Waffle Cone och Twigs Briard är tvåspikar som jag tror bara vinner och sedan finns det gott om härliga kant­bollar i ­övriga lopp.

I väntan på söndagens saftiga jackpott på Romme där en ensam vinnare i nuläget kan ta hem 70 miljoner kronor på sju rätt, är ­förstås väldigt kittlande.
Men först har vi en trevlig anrättning på norska Klosterskogen att ta oss an som en liten aptitretare inför vad som komma skall.
Värt att tänka på är att Klosterskogen har open stretch, det vill säga ett extra invändigt spår över upploppet.

Lämplig uppgift framför sig

Vi börjar med att hamra in en av spikarna direkt och det är Frode Hamres flygmaskin Waffle Cone. Den USA-födda hästen gjorde debut på svensk mark under Elitloppshelgen i fjol då hon vann för Erik Adielsson på tiden 1.10,9.

Hon vann sedan ytterligare tre lopp ­under säsongen och det här är en startsnabb madame som nu gör årsdebut. Enligt tränare Hamre är hon mycket väl förberedd och det är en lämplig uppgift hon har ­framför sig.
I det här lilla fältet blåser Waffle Cone till ledningen och sedan är det slut.
Stenandes klar.

 Kari Lähdekorpi är en ruggig hästkännare som nosar upp den ena starthästen efter den andra som han ser stora utvecklingsmöjligheter i. Pastore Bob är en av många och Johan Untersteiner har gjort ett imponerande tränarjobb med hästen som vann i går på 1.10,7 och har tjänat en halv miljon kronor sedan Lähdekorpi köpte ­honom och flyttade till Johan Untersteiner.
Twigs Briard är en annan häst som Kari Lähdekorpi köpte för drygt ett år sedan och som har gått bra, även om han inte är i klass med Pastore Bob.
Twigs Briard gjorde en stark slutrunda som tvåa i V75 i Kalmar i slutet av januari och var sedan inte frisk i V75-finalen. Men senast var han tillbaka i sitt rätta jag och vann enkelt från utvändigt om ledaren på slutvarvet och såg riktigt fin ut.
Enligt tränaren Peter Jensen är hästen ytterligare förbättrad med loppet i kroppen och han tror att Twigs Briard vinner det här loppet från ett perfekt läge.
Det tror även jag då motståndet är klart överkomligt och jag spikar.

 I V75-2 har favoriten Tomeld Ö.K. fartresurser för att vinna det här loppet och han var enorm efter galoppen näst ­senast. Men precis som jag skrev om ­Vollanfaks i går kan det vara som att luta sig mot ett draperi om han spikar honom.
Jag gillar Will Prinsen skarpt och tror att han har toppchans trots spår åtta bakom bilen. Han var inte som bäst i Paris men senast var han helläcker då han vann enkelt från ledningen.
Skrällvarningen är B.B.Terje T. som är fartfylld och kan få loppet på innerspåret på open stretch-­banan.

Läget är perfekt

 V75-4 är ett öppet stolopp och här ­gäller det att inte snåla med strecken. Min förstahäst är Uendy Z.S. som gjorde en stark årsdebut då hon vann trots en resa utvändigt om ledaren. Lär ­vara ytterligare förbättrad med genomköraren i kroppen och läget är perfekt.
En häst att passa är även Nad Al ­Sheba som har gått bra på Klosterskogen

tidigare och vunnit två av fyra lopp i år men senaste starten kan man glömma då hästen hade hals­bekymmer.
Tekno Odin var tillbaka som vinnare senast då kallblodsfantomen tog årets första seger. Han är nu ­favorit i V75-5 och kan ­givetvis vinna igen men möter några tuffa kamrater, bland annat Ingbest som faktiskt besegrade Tekno Odin ­senast, samt ett par stycken till som får plats på systemet.
 Björn Goop har strålande bra form på sitt stall och i V75-6 har han favoriten Bryssel som lär ha bra chans trots dubbla tillägg. Hästen har visat toppform i V75 och V86 på slutet och kan få en bra start från springspår och runda samtliga.
Men jag vill vurma för två hästar på start som kan få spårsnåla resor och därmed ­avgöra till slut. Glazier’s Support och Goeie Gozer är två som gillar lång distans och som ­mycket väl kan bli en obehaglig överraskning för favoriten.
Glazier’s Support avgjorde i ett nafs när han fick chansen näst senast och slog då av ledande Goeie Gozer som gick i ledningen i sin årsdebut. Den senare lär gå framåt med det loppet innanför västen och kan vara segermogen nu. Båda måste hursomhelst passas tidigt.

Kan rinna undan från smaskigt läge

 Quick Fix är en av de mest betrodda i V75-7, tillika Klosterskogen Grand Prix med 300 000 kronor till vinnaren. Han vann det här loppet från ledningen för två år ­sedan men i fjol gav han sig helt från spets. Kan givetvis rinna undan från ett smaskigt läge med innerspår.
Men det finns några givna att gardera med och B.B.S.Sugarlight, som slog Quick Fix senast på Momarken, är en av dem. West Wing, som har härdats i svenska guld­divisionen i vinter är given, liksom I Love Paris som det ska bli intressant att se i årsdebuten och Goops hästar brukar vara i ordning direkt.
Varningen är Tripolini V.P. som vann i års­debuten och som trots läget med spår åtta kan spurta ner samtliga till slut med ­lite klaff på vägen.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75