Jag provar att köra i täten hela vägen

Kolgjini: Stallet har flera toppchanser på V75 – här är taktiken

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Stall Kolgjini har flera toppchanser på V75. Platon Face är en av hästarna.

I dag har stallet flera vassa bud på V75.

Hetast? Jag kan inte välja mellan Platon Face och Rushmore Face.

Jag har förstått att taktiken bakom Target Kronos är veckans ”snackis” - jag provar att köra i ledningen hela vägen!


ANNONS: 7,9 miljoner kronor inspelat i totala vinster på en månad – här kan du gå med i laget och ta rygg på Sportbladet-experternas V75-system. [Extern länk]


I höstas blev hästarna i stallet sjuka, utan att visa några riktiga sjukdomssymptom. Blodvärdena var inte jättedåliga, men heller inte perfekta. Hästarna kunde kännas bra i jobb, men levererade inte i lopp.

Vi tog helt enkelt beslutet att lägga ner och börja vinterjobba hästarna och startade väldigt sporadiskt. 

Det var otur för Adrian att ta över ett stall som definitivt inte var i form. Men han, Dante, övriga personalen och jag själv har jobbat stenhårt i vinter för att rycka upp nivån i stallet till där det ska vara, nämligen i toppen.

Nu är stämningen på topp i gänget, hästarna går bra, Adrian vinner lopp och i veckan slog Dante till på V86.

Har skolådan med mig

I dag är det V75 på Färjestadstravet. Jag håller koll på väderleken i Karlstad och det gör mig lite bekymrad, att vi inte ska kunna köra våra hästar optimalt.

Men det är ju så klart lika för alla…

Hur som helst har jag skolådan med mig och jag är skokunnig, så jag kan sko om våra hästar om det behövs. Men det kan blir helt förändrade förutsättningar, för till exempel Target Kronos och Platon Face. De blir åtminstone 20-30 meter sämre om de inte kan gå med de balanser vi har planerat.

Bästa chansen på förhand är svår att säga. Jag nämner två hästar, 1 Rushmore Face (V75-6) och 9 Platon Face (V75-3). Den sistnämnde känns otroligt bra i jobben. Som han ska göra när han är som bäst.

8 Up North (V75-2) är en märr som jag tyck om sedan hon var unghäst. Saker och ting gjorde att hon inte uppnådde de framgångar som vi trodde i fjol. Nu hittar hon växlar hela tiden, när hon är frisk och tar åt sig träningen. Jag skulle inte bli förvånad om hon står där som vinnare i dag, även om jag har stor respekt för Southwind Feji. Men att hon ska ta 20 meter på Up North, det tror jag faktiskt inte. Eventuellt broddskor, men det har hon gått med förut. I övrigt samma balans som tidigare.

9 Platon Face (V75-3) känns, som tidigare nämnt, väldigt fin i jobben. Galopperna senast berodde förmodligen på den alldeles för lösa banan. Nu kommer vi att rycka framskorna på honom och han kommer bli mycket rappare och få bättre plats för sina ben. Formen är väldigt god och jag håller honom absolut som en bättre häst än Target Kronos. Skulle han hålla i ordning på benen, så tror jag att han vinner. Hört att det har spekulerats i att han ska gå med halvstängt huvudlag, men det kommer aldrig att ske. Hästen är väldigt pigg och energisk och rent av svår att hålla innan loppen, klart man inte slänger på ett stängt huvudlag då.

2 Target Kronos (V75-3) gick ett bra lopp senast. Jag skulle ha varit tvåa om jag hade fått ur bomullen ur hästens öron. Det kommer jag definitivt att få nu, det garanterar jag. Det är planerat att köra barfota runt om. Observera att han blir mycket rappare på den balansen. Han är lite ojämnt startsnabb, men det mest troliga är att lägger på ett stängt huvudlag och provar att köra i ledningen hela vägen. En sak kan ni vara säkra på, kommer jag till ledningen så kör jag där. De som spekulerar i stallkörning är helt fel ute, det är nämligen två helt olika ägare på våra hästar. Plan a och b är att köra i ledningen, oavsett balans.

5 Tony Afrika (V75-5) visade senast vad han går för. Den här hästen tar steg framåt hela tiden. Inga problem med distansen och vi gör inga ändringar. Tror faktiskt att han har bra chans den här gången.

1 Rushmore Face (V75-6) har haft bra form en längre tid. Säkerhetsströks inför starten i Sundsvall. Men det berodde inte på att han var sjuk, det var andra hästar i stallet som hostade. Normalt är han startsnabb. Håller han ledningen är han svår att nå. Barfota bak är planen och jänkarvagn.

11 Tengil Face (V75-5) känns jättefin i jobben, kanske klantade bort segern på Axevalla senast. 3 100 meter är ingen nackdel. Tror jag får svårt att vinna i alla fall. Inga ändringar.

9 Racing Ribb (V75-7) gick ett riktigt bra lopp senast och är under stark utveckling. Spåret är vad det är, men han blir definitivt farlig att räkna bort helt. Ska med om man garderar. Ska gå barfota bak om det går, det är första gången på länge.

avLutfi Kolgjini

ARTIKELN HANDLAR OM