Victor Hedman fina hyllning: ”Sjukaste jag har sett”

avPer Bjurman

TAMPA. Lightning är fortfarande herrar på NHL-täppan.

De vann den haussade seriefinalen mot Toronto i natt – tack vare ett mästerligt framträdande av Andrej Vasilevskij i kassen.

– Ja, världens bäste målvakt stal den här matchen åt oss, säger Victor Hedman till Sportbladet efter 4-1-segern

”Säsongens duell”, kallades den på förhand, fajten mellan tabellettan Tampa Bay Lightning och tabelltvåan Toronto Maple Leafs i Amalie Arena.

I efterhand kommer den dock i första hand att bli ihågkommen för att ryske keepern Andrej Vasilevskij stod för sitt livs match.

Han gjorde comeback efter att ha missat en månad på grund av en bruten fot och var direkt overklig, stoppade 48 skott – NHL-karriärens högsta siffra – och kväste på egen hand ett Toronto som långa stunder låg på honom i en skoningslös blitz 

– Ja, det är bland det sjukaste jag sett, säger Victor Hedman när vi träffar honom efteråt. 

– Vi spelade inte vår bästa hockey, men världens bäste målvakt stal matchen åt oss. Det var framförallt ett numerärt underläge i mitten av andra perioden när det såg ut som han var en pjäs i ett tv-spel. De bara sköt och sköt och på något sätt räddade han allt.

”En väldigt viktig match”

I det läget hade Bolts ledningen med 2-1 och när klockan rann ner mot paus nummer två kändes det som att de skulle vara nöjda över att gästerna inte hade lyckats komma ikapp och gå om.

Men istället gjorde de två snabba mål under sista minuten och såg i praktiken till att åttonde raka segern var säkrad. 

– Som sagt, det var ingen av våra bästa matcher, vi ska tacka ”Vasy” för båda poängen, fortsätter Hedman, som själv stod för en assist.

– Men det gör det inte mindre skönt att vinna. Det här var en väldigt viktig match, Leafs är en av våra huvudmotståndare och vi har förhoppningsvis satt tonen inför fortsättningen nu.

Leafs-spelarna kan å sin sida inte annat än rycka på axlarna efteråt.

De gjorde det mesta rätt – men kunde inte knäcka sanslöse Vasilevskij.

– Han spelade otroligt bra. Vi gjorde vad vi kunde, men ibland måste man bara lyfta på hatten och gå vidare, säger stjärnan Auston Matthews.

William Nylander begick ett försmädligt misstag som ledde till ett baklängesmål i numerärt överläge i första perioden, men gjorde i övrigt sin hittills bästa match och belönades också med talrike minuter i just powerplay.

Foto: FOTO: TT
Victor Hedman imponerad av Andrej Vasilevskij.
ARTIKELN HANDLAR OM