Förbundskaptenen: ”En dum grej som vi får skämmas över”

avLinus Norberg

Juniorkronornas starka reaktioner efter guldmissen ledde till disciplinära straff.

Tomas Monténs avstängning har dock hävts efter en överklagan – men har lärt sig läxan...

– En dum grej som vi får skämmas över, jag ska inte ta av mig medaljen igen, säger han.

Efter finalförlusten mot Kanada förra året var flera svenska spelare och ledare rejält besvikna.

Lias Andersson kastade upp sin silvermedalj på läktaren och tränartrion Tomas Montén, Henrik Stridh och Nizze Landén tog av sig sina medaljer och stoppade dem i fickan.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Efteråt straffades trio och i Internationella ishockeyförbundets dom skulle förbundskaptenen vara avstängd i de tre första gruppspelsmatcherna i årets turnerning.

”Kanske låter kaxig, men...”

Men domen överklagades till Cas (idrottens skiljedomstol) och tidigare under hösten kom beslutet att fria Juniorkronornas tränare.

– Det är klart det är skönt att få stå i båset från början. Det var en dum grej och inget jag är stolt över. Men jag reflekterade inte över vad jag gjorde. Jag hade ingen aning om att det kunde straffas och det visade sig att man inte kunde straffas för det. Det fanns ingen regel, säger Montén.

Han berättar att det aldrig fanns någon plan över ledarskapet i båset – om den första domen hade stått kvar.

– Nu kanske jag låter lite kaxig, men vår känslan sedan vi lämnade in överklagan i maj har hela tiden varit att vi skulle bli friade.

Har bett om ursäkt till Kanada

Om Sverige missar guldmedaljen även i år, och får en annan valör, så lovar Montén att inte reagera på samma sätt.

– Jag ska inte ta av mig medaljen igen, om det blir så, säger han och berättar att han bett om ursäkt till Kanada.

– Jag pratade också med Kanadas coach i somras och bad om ursäkt. Jag sa att det inte var något mot dem, och de hade inte uppfattat det så heller. Som sagt, dum grej som vi får skämmas för.

Just på grund av samma osportsliga uppträdandet under medaljceremonin förra året är målvakten Olle Eriksson Ek däremot avstängd under de två första JVM-matcherna, mot Finland och Slovakien.

– Vi vet om det, men känner att han är en viktig ingrediens i truppen, och har spetskvalitet, så därför kom han med i laget, säger Montén.

ARTIKELN HANDLAR OM