SHL ställer sig bakom serieutredningen

Öppnar för direkt upp- och nedflyttning: Styrka om svensk hockey samlas

avMattias Karlsson, Patrik Brenning

Förslaget från ensamutredaren skulle innebära direkt upp- och nedflyttning mellan SHL och Hockeyallsvenskan för första gången på över 30 år.

På torsdagen ställde sig SHL bakom förslaget.

”Det är en styrka om svensk hockey, utifrån våra respektive intressen, kan samlas och enas kring en seriemodell. Till detta är SHL beredda att bidra”, skriver ligan i ett pressmeddelande.

Den 23 november förra året presenterade Svenska ishockeyförbundets ensamutredare Ola Lundberg sitt förslag till ett nytt seriesystem för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Två sista lagen möts i matchserie

Det gick i korthet ut på att:

Lag 13 och 14 i SHL ska mötas i en sjumatchersserie där det förlorande laget åker ut direkt och det vinnande hänger kvar.

Upplägget kommer vara detsamma i hockeyallsvenskan, och de tio bästa lagen spelar ett slutspel där vinnaren får en plats i SHL.

Hockeyettan går ner från 47 till 36 lag i tre serier, där de fyra bästa i vardera går till ett slutspel om en plats till hockeyallsvenskan.

Om förslaget skulle bli verklighet är det första gången på över 30 år som upp- och nedflyttning mellan de två högsta serierna kan nås utan kvalspel.

”En styrka om svensk hockey kan samlas”

Förslaget gick sedan ut på remiss klubbar och ligaledningar där sista svarsdatum var den 1 februari. På torsdagen ställde sig SHL bakom förslaget.

”Det är en styrka om svensk hockey, utifrån våra respektive intressen, kan samlas och enas kring en seriemodell. Till detta är SHL beredda att bidra. SHL ställer sig därför, med ovanstående motiv och strategiska ställningstaganden, bakom utredarens förslag avseende seriemodell och modell för upp- och nedflyttning mellan SHL och HA från säsongen 2020/21”, skriver SHL-klubbarna i ett längre pressmeddelande.

Det slutgiltiga beslutet ska fattas den 15 juni på förbundsmötet.

Förändringarna kan tidigast genomföras säsongen 2020/2021.

ARTIKELN HANDLAR OM