Henke stoppade Elias – men han hyllas ändå: ”Speciell spelare”

Svenske talangen mållös på sin födelsedag

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Nej, 20-årsdagen på legendariska Madison Square Garden i New York blev inte vad Elias Pettersson hade hoppats på.

Det såg Henrik Lundqvist till.

Han stoppade i praktiken allt det svenska rookie-fenomenet och övriga Vancouver Canucks-stjärnor skickade mot honom och såg till att New York Rangers vann med uddamålet.

– Väldigt skönt för oss. Men man ser ju att Elias verkligen är en speciell hockeyspelare, säger ”Henke” till Sportbladet efter 2-1-seger som faktiskt skickar upp ”rebuild”-laget från Manhattan på slutspelsplats

Elias Pettersson – rookien från Ånge som tagit NHL med storm den här hösten – fyllde alltså år under måndagen.

Och tanken var förstås att han skulle fira 20-årsdagen med en triumf under första besöket i New York – och första framträdandet på Madison Square Garden.

Men festen fick ställas in.

”Tog i stolpe, ribba, stolpe”

Trots att de hade ledningen med 1-0 efter halva matchen, och under perioder ägde allt momentum och tryckte på duktigt i Rangers-zonen, fick de till sist stryk med 2-1.

– Surt. Vi hade momentum under långa sekvenser i både första och andra och när vi hade ledningen tycker jag vi kunnat gjort något mål till, säger födelsedagsbarnet när vi träffar honom efteråt.

– Det var ju ett läge när Del Zotto hade ett skott som tog i stolpe, ribba och stolpe. Domaren blåste tyvärr av, för han trodde det blev mål. Annars hade vi kanske kunnat få in returen där. Men det är bara att gilla läget.

Elias själv producerade inga nya poäng, men han visade åter prov på sin häpnadsväckande skicklighet och hade, inför ögonen på idolen Peter ”Foppa” Forsberg, ett par bra chanser – bland annat en rykande skott i början av andra perioden.

Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Elias Pettersson i matchen mot New York Rangers

– Ah, jag vet inte. Jag tycker jag spelade bort pucken när jag hade lägen istället för att avsluta själv. Jag får se till att tänka skott framför passning framöver.

”Man ser att Elias är speciell”

Nå, den nyblivne 20-åringen hann ändå göra intryck på omgivningen – inklusive Henrik Lundqvist.

– Ja, verkligen. Man ser att Elias är en speciell spelare, säger Rangers-keepern.

– Jag trodde han var renodlad målskytt när jag först hörde talas om honom, men inte alls. Han har en riktig hockeyhjärna och gör allt bra.

Men den här gången räckte det alltså inte. Lundqvist – som själv stoppade 25 skott och avancerade upp på delad sjundeplats på listan över målvakter som tagit flest segrar i NHL-historien – och hans Manhattan-kompisar vann alltså med 2–1.

Foto: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Henrik Lundqvist hyllas av publiken

Upp på en andraplats

Och därmed seglar de, mitt under pågående ”rebuild”, upp på andraplatsen i Metropolitan-divisionen.

– Ja, jag tycker vi börjar spela som ett lag av den sort som ska vara med i racet, säger Lundqvist.

– Ikväll såg det riktigt bra ut, framförallt defensivt. Vi spelade smart och såg till att de inte fick så många chanser.

För Canucks finns snabb chans till revansch. Redan kommande natt möter de New York Islanders i Brooklyn.

– Ja, det är bara att ladda om och försöka vinna den matchen istället, konstaterar Elias Pettersson.