Hagelin: ”Det enda jag tänkte på...”

Stanley Cup-bucklan i Nykvarn – Hagelin berättar om finaldramat

HOCKEY

NYKVARN. Hur är det att åka med pucken mot öppet mål i en Stanley Cup-final och veta att man kan avgöra hela säsongen?

Carl Hagelin vet.

– Hemskt. Enda jag tänkte på var Patrik Stefan. Det är därför jag åker så konstigt och håller i klubban lite knäppt, säger NHL-stjärnan i samband med att han tog Stanley-pokalen till sin hemkommun, Nykvarn.

Lord Stanleys pokal är på turné i Sverige. I måndags hade Patric Hörnqvist den och under tisdagen var det Nykvarns hockeystolthet Carl Hagelin som hade förmånen att ha den extremt mytomspunna och tunga skapelsen med en historik som få troféer kan stoltsera med.

För Hagelin var det här andra året i rad som han vann Stanley Cup med Pittsburgh Penguins. Bara det en häftig resa eftersom han för två år sedan byttes bort från New York Rangers till Anaheim, som valde att skeppa honom vidare mitt under säsongen 2015-2016 till Pittsburgh. På 1,5 år har han alltså två Stanley Cup med Pittsburgh.

En revansch – givetvis.

Byttes bort till Pittsburgh

Han hade precis skrivit ett långt avtal med Anaheim värt 128 miljoner kronor och efter 37 matcher fick han veta att han inte dög längre. Efter ett kort samtal från general manager Bob Murray var det bara att boka flygbiljett till Pennsylvania och Allegheny County för familjen Hagelin.

Givetvis en chock och en trade som var svår att förstå.

– Ja, så var det, säger Hagelin när han träffar Sportbladet i Nykvarn på tisdagen.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle tänka. Ringde min lagkamrat Shawn Horcoff och han gav mig en del råd som jag bär med mig. Han sa att allt händer av en anledning och att man ska använda bytet som tändvätska och bevisa att Anaheim gjort fel.

Foto: PRIVAT
Carl Hagelin på kräftskiva med bucklan hemma i Nykvarn.

Man kan väl säga att det meddelandet skickats ganska rejält till Kalifornien och Anaheim i alla fall. Anaheim förlorade i första omgången av slutspelet i fjol och nådde semifinal i år. Hagelin kan stoltsera med två pokaler och har gjort något som ingen lyckats med efter att NHL införde lönetaket – försvarat titeln.

Flest slutspelsmatcher av alla

Rätt och fel vid spelaraffärer kan alltid diskuteras.

För Hagelin blev det jackpott och starten på en statistik som ingen kan ta ifrån honom – flest slutspelsmatcher i hela NHL senaste fem åren. Hagelin har spelat 95 matcher i slutspelet sedan 2012 och hela tre finaler.

Unikt.

Och tala om att varje år har långa perioder av arbete, med en avslutning där det är ishockey dygnet runt i två månader med tidsskillnader och långa resor som en bonus.

– Ja, jag vill inte säga att det är en baksida. Men jag vet knappt om hur man har ledigt på sommaren. Gått i ett hela tiden senaste åren. Men nu har jag två pokaler, säger han, ler och trycker till pokalen som står bredvid honom i det lilla tältet vid scenen på torget i Nykvarn.

Han tar hjälp av Pittsburghs organisation och sin bror Bobbie för att ha goda vanor där träning, sömn och mat ska ge en kropp och själ i harmoni.

– Jag är ledig ett tag på sommaren, men sedan kör jag igång. Jag gillar inte att gå för länge utan att träna, mår inte riktigt bra då, säger han och ger en del sömntips till de som hart svårt att komma till ro på kvällen.

– Ta bort allt ljus och intryck timmen innan man ska sova. Ta bort mobilen och andra saker som ger någon form av ljus. Det funkar för mig i alla fall. Sömn är väldigt viktig för mig, både under säsong och efter säsongen.

Förresten.

Vad var det där om Patrik Stefan som Hagelin tänkte på när han åkte mot öppet mål i den sjätte finalen och med 14 sekunder kvar? 3–2 i matcher till Hagelin och Pittsburgh och matchboll.

Stefans klassiska miss

Ni som kan er hockeyhistorik och ni som gillar att kika på bloopers på nätet vet säkert att Patrik Stefan kom solo mot öppet mål i slutet av en NHL-match 2007, men av någon oförklarig anledning så lyckades tjecken missa att göra mål (se klippet här!). Ser sådär dråpligt ut som ett gigantiskt misstag gör på en idrottsarena. 

Motståndarna vänder spelet och tar matchen till förlängning. 

Tidernas miss har det även kallats av en del experter.

– Ja, och det var hans namn som jag tänkte på när jag åkte mot det tomma målet. Jag får inte tabba mig. Jag får inte ramla. Pucken får inte hoppa över klubban. Det är därför som jag knappt åker skridskor och har konstig hållning. Var lite livrädd där och sedan lossnade allt när Sidney Crosby flög över mig och tryckte ansiktet mot plexit. 

Nu firar Hagelin.

Därefter väntar en ny säsong.

Målet är att ta pokalen ännu en gång till torget i Nykvarn.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Nykvarn