Södertälje förlorade – streckdramatiken lever

avJonathan Nilsson

Foto: Bildbyrån
Johannes Jönsson storspelade när AIK vann.

Streckdramatiken lever fram till den sista omgången av hockeyallsvenskan.

AIK-målvakten Johannes Jönsson stoppade 25 skott i sin comeback när laget vann mot Södertälje.

Samtidigt passerade Västervik SSK i kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen.

AIK är redan klara seriesegrare i hockeyallsvenskan och vilade därför en del tongivande spelare inför matchen mot Södertälje.

Den interna poängligaledaren Max Lindholm fick exempelvis följa matchen från läktaren för att hålla sig fräsch till den hockeyallsvenska finalen nästa vecka.

Slåss som sista slutspelsplatsen

Södertälje hade i sin tur bara en sak i sikte – att ta en poäng mer än Västervik. Inför den näst sista omgången låg nämligen Södertälje på den åttonde och sista playoffplatsen, tre poäng framför Västervik på nionde plats.

Men bortalaget AIK började bäst. Ludvig Claesson gav hemmalaget en tidig ledning och i slutskedet av den första perioden styrde Gary Nunn in det psykologiskt viktiga 2–0-målet.

Johannes Jönsson gjorde comeback

Sebastian Dyk gav sedan Södertälje nytt hopp då han reducerade i slutet av andra perioden.

Med fem minuter kvar av matchen fick Christopher Liljewall ett gyllene läge att utjämna då han plötsligt blev fri efter en tekning i anfallszon.

Men Johannes Jönsson, som gjorde comeback i AIK-målet efter sin långa skadefrånvaro, höll tätt. AIK vann istället med 4–1 efter två mål i öppen bur.

– Det känns bra, en skön match att vinna, säger Johannes Jönsson i C More.

Vi måste göra allt vi kan under morgondagen för att gjuta mod och energi i grabbarna och sen göra en riktigt bra match i Nobelhallen, säger SSK-tränaren Ulf Lundberg inför den avslutande omgången borta mot BIK Karlskoga där Södertälje inte längre har allt i egna händer.

Västervik vann

Västervik gjorde nämligen sitt och vann borta mot Tingsryd med 2–1. Tim Wahlgren inledde målskyttet och Victor Öhman stod för det matchavgörande målet redan i den första perioden.

Segern innebär att Västervik klättrar förbi Södertälje och innehar den åttonde och sista slutspelsplatsen inför den avslutande omgången på fredag. Båda lagen står på 73 poäng men Västervik har elva plusmål till godo.

Västervik möter Vita Hästen på hemmaplan på fredag.

▪▪▪

Kring det nedre sträcket tampas Tingsryd och Almtuna om att undvika negativt kval. Inför kvällens omgång låg båda lagen på 59 poäng och -30 i målskillnad. Almtuna förlorade med 0–3 mot serietvåan Oskarshamn i kväll och ligger därmed kvar på samma poäng som Tingsryd, men med sämre målskillnad. Oskarshamn är nu helt klara för final.

▪▪▪

Modo vann en målrik tillställning mot Karlskrona. Henrik Björklund fortsätter att visa god form och prickade in sitt 20:e mål för säsongen i 5–3-segern. Karlskrona på sjunde plats är ännu inte klara för slutspelsserien. Laget ligger två poäng före både Västervik och Södertälje.

▪▪▪

Leksand nollade Vita Hästen hemma och behåller därmed fjärdeplatsen. Dalalaget vann till slut med betryggande 4–0 efter två sena mål av Jon Knuts och Mattias Nilsson, där den senare skickade in en riktig projektil från backplats. Axel Brage höll nollan för tredje matchen i följd.

En bedrift värd att uppmärksamma, trots att han inte behövde svettas allt för mycket i kväll. Leksand vann nämligen skottstatistiken med förkrossande 40–12 (!).

▪▪▪

Västerås besegrade Karlskoga med 4–3 efter övertid och säkrade därmed tredjeplatsen i praktiken. Laget har tre poäng och 13 plusmål ned till Leksand på fjärde plats inför sista omgången.

▪▪▪

Björklöven besegrade Pantern med 5–2. Mycket tack vare Fredric Andersson som stod för ett hattrick. Båda lagen säkrade nytt kontrakt i hockeyallsvenskan i och med att både Tingsryd och Almtuna förlorade.

ARTIKELN HANDLAR OM