Tre Kronors egen dj sörjer Aviciis bortgång

avSimon Norberg

Foto: TT/BILDBYRÅN

Tre Kronor har bestämt sig för att hylla Avicii under hela Sweden Hockey Games genom att enkom spela hans låtar på uppvärmningen.

En som berörs djupt av världsartistens död är lagets egna dj, Mika Zibanejad.

– Många av mina nära vänner jobbade väldigt nära med honom och kände honom väl. Det är extra tungt, säger han.

Det var i fredags som omvärlden nåddes av chockbeskedet att den svenske artisten Tim Berglings, känd under artistnamnet Avicii, hade hittats död i Muskat, Oman.

Dj:en blev 28-år gammal och har i flera dagar sörjts och hedrats av en hel värld.

Till helgen spelar Tre Kronor Sweden Hockey Games, sista turneringen inför stundande världsmästerskap i Danmark.

Tre Kronor hedrar Avicii

På torsdag möter man Tjeckien i Scaniarinken och på lördag väntar Ryssland på Hovet.

Gemensamt för båda matcherna är att Tre Kronor kommer hylla den svenske artisten på ett speciellt vis.

”Hur många omklädningsrum har inte förgyllts av hans musik? VM-förfesten börjar på torsdag och Tre Kronor vill stämma in i hyllningskören till Tim Bergling. Under hela Sweden Hockey Games spelar vi bara Avicii under vår uppvärmning. Vila i frid, Tim”, skriver man på Twitter.

Med i det svenska laget finns Mika Zibanejad, 25, som drar på sig den svenska landslagströjan för första gången sedan han avgjorde JVM-finalen 2012.

Zibanejads första konsert

Men att spela ishockey är inte det enda Mika Zibanejad gör. NHL-stjärnan har själv ett stort musikintresse och genom åren har han agerat dj på några festivaler.

För honom kom beskedet om Aviciis död som en chock.

– Jag vet att många av mina nära vänner jobbat väldigt nära med honom och kände honom väl. Det är extra tungt. Det är synd.. jättejobbigt. Men man får uppskatta hans musik hela tiden och jag tror det blir större uppskattning nu på ett sätt. Det är inte kul när man också ser personer runt om en som kände honom mycket bättre än vad jag gjorde och som var med honom. Det är tragiskt, säger Zibanejad efter måndagens träning på Hovet.

Hade du, genom musiken, någon kontakt med honom?

– Nej inte på det sättet. Mer att man blev inspirerad av vad han gjorde och sättet han skrev låtarna på. Han var väldigt duktig på att bryta barriärerna och gjorde kanske sånt som man inte förväntade sig. Han har verkligen betytt mycket för så många, inte bara i Sverige utan hela världen.

Släppt två singlar

För dig som själv producerar musik, vad betydde han för dig?

– Avicii var den första konserten jag var på, 2012 i Globen. Den första riktiga dj:en jag såg upp till. Det är någonting man tar med sig resten av sitt liv, speciellt nu under den här tiden.

Mika Zibanejad började producera och göra egen musik när jag var 18 år gammal och har hittills släppt singlarna Forever och Can't Go Back Home, som väckt stor uppmärksamhet.

– Jag har inte så mycket tid att släppa musik, men jag gör väldigt mycket musik fram och tillbaka. När jag väl släpper musik vill jag att det ska vara bra kvalité också. Något jag känner mig nöjd med. Det är en skön avslappning för mig att kunna göra något när jag har tid. Det är ingenting som tar tid från något annat, men istället för att kanske se tv eller så kan man sitta och hålla på med musik eller bara lyssna på musik.

Tre Kronors VM-guld 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM