Niklas Hjalmarsson trejdad till Arizona

HOCKEY

Krislaget Arizona Coyotes gör flera stora trejder och byter bland annat till sig svenske backstjärnan Niklas Hjalmarsson, 30, från Chicago Blackhawks.

Då rasar Chicago-ikonen Jeremy Roenick.

”Han är fel kille att släppa”, skriver 47-åringen på twitter.

Foto: TT
Niklas Hjalmarsson.

I går, torsdag, nåddes Sportbladet av uppgifter om att 30-årige backstjärnan Niklas Hjalmarsson ser ut att trejdas från Chicago Blackhawks.

Enligt källor var New Jersey Devils ett av lagen som hade hört av sig.

Men det blir inte Devils.

I stället står det nu klart att Hjalmarsson trejdas till krislaget Arizona Coyotes där han blir lagkamrat med 25-årige Oliver Ekman-Larsson, som han bildade backpar med i World Cup i höstas.

Han (Hjalmarsson) passar bra in i vad vi försöker göra för att bli bättre och det är en riktigt trevlig kille. Så ni kommer att ni älska honom, säger Oliver Ekman-Larsson till Azcentral sports.

I utbyte får Chicago 24-årige backen Connor Murphy och 22-årige forwarden Laurent Dauphin.

Rustar ordentligt

Och det stannar inte där.

Arizona gör nämligen ännu en stor trejd; man byter till sig 28-årige målvakten Antti Raanta och 27-årige centern Derek Stepan från New York Rangers – i utbyte mot sjundevalet i nattens NHL-draft samt 21-årige backtalangen Anthony DeAngelo.

Arizona har missat slutspel fem år i rad och tidigare på fredagen kom beskedet att man gör sig av med tränaren Dave Tippett. Dessutom har man sedan tidigare släppt sin förstemålvakt Mike Smith till Calgary och meddelat att lagkaptenen – tillika klubbikonen – Shane Doan inte får förlängt kontrakt.

Men nu gör man alltså en rejäl satsning och klubbens general manager John Chayka – bara 28 år gammal (!) – har alltså redan säkrat flera viktiga pusselbitar.

Ny Chicago-trejd

Men det var inte bara Arizona som stuvade om i sitt lagbygge. Mitt i de kaotiska timmarna kom en ännu store transferbomb – en riktig ”blockbuster”.

Chicago valde då att byta bort den ryske superstjärnan Artemij Panarin, 25, som gjorde 74 poäng den gångna grundseriesäsongen, och som man i vintras skrev ett nytt kontrakt med för en caphit (lönetaksträff) på 6,5 miljoner dollar.

I utbyte från Columbus Blue Jackets får man tillbaka 24-årige Brandon Saad, som har spelat i Chicago förut. Dessutom ingick även svenske målvakten Anton Forsberg, 24, i trejden. Forsberg går från Columbus till Chicago och 22-årige forwarden Tyler Motte går åt motsatt håll.

Att Chicago byter bort två av sina bästa spelare har delvis att göra med att man ligger och pressar mot NHL:s lönetak. Och även om Artemij Panarin-affären fick störst uppmärksamhet i Nordamerika, så var även Niklas Hjalmarsson-affären en stor snackis under fredagskvällen.

”Helt fel kille”

En som var rejält missnöjd var förre Chicago-spelaren, Jeremy Roenick, 47, numer expert i amerikansk tv.

”Jag gillar inte Hjalmarsson-trejden. Han är fel kille att släppa. Han är en GRYM defensiv back som skulle vara topp fyra i vilket lag som helt. Nej, nej, nej! Dåligt!”, skriver han på twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM