”Foppas” imperium värt en miljard kronor

Men golfbanan är en förlustaffär för hockeyikonen

avKristoffer Bergström

Peter Forsberg tjänade 800 miljoner kronor som hockeyspelare, men livet efter karriären har heller inte varit särskilt skralt.

Enligt magasinet King är hans affärsimperium värt en miljard kronor.

– Det rullat på och blivit mer och mer, säger ”Foppa” till magasinet King.

Under ett decennium var Peter Forsberg en av världens bästa hockeyspelare. Som mest tjänade han elva miljoner dollar, drygt hundra miljoner kronor, om året i Colorado Avalanche.

”Foppa” lämnade elitidrotten 2011 och tog med sig en fin grundplåt in i nästa livsfas. Utöver reklamintäkter hade hans hockeyspelande inbringat 800 miljoner kronor i lön, vilket kommit väl till pass i affärerna.

Minst en miljard kronor

För Magasinet King berättar Forsberg att han tidigt i karriären tog hjälp av sin pappa Kent för att investera sina dollar klokt. Sedan 2018 bor Peters familj i schweiziska Zug, där han blivit granne med F1-stjärnan Kimi Räikkönen, och bland annat har affärsintressen inom skor, klockor och båtar. Och så deläger familjen fastighetskoncernen Lerstenen.

King beräknar att ”Foppas” imperium är värt minst en miljard kronor.

– Fastigheterna är absolut det som gått bäst för oss. Det började med att vi köpte en fastighet i Örnsköldsvik i början av 2000-talet tillsammans med familjen Sällström, som pappa kände från Umeå. Samarbetet funkade bra och sedan har det rullat på och blivit mer och mer. Man kan säga att fastigheterna är ångloket som dragit oss i alla år, säger han till King.

”Bäst efter 100 år”

På andra områden har det gått sämre. Bland annat har golfbanan Veckefjärden i Örnsköldsvik länge kämpat med röda siffror.

– Det sägs ju att det är de misslyckade affärerna som man lär sig mest av, och det ligger väl något i det. Golfbanan går inte runt än, men det går åt rätt håll i alla fall. Det var som någon sa: en golfbanan är bäst efter 100 år, säger Forsberg till King.

Foto: Aftonbladet
ARTIKELN HANDLAR OM