Kempes superkväll – målskytt på Henke

avPer Bjurman

NEW YORK. LA Kings-svensken Adrian Kempe hade en av NHL-karriärens finaste kvällar på Madison Square Garden i natt.

Han kvitterade Rangers 3-2-ledning med sitt andra mål för kvällen när mindre än en minut återstod av ordinarie matchtid – och sedan spelade han fram till Tyler Toffolis avgörande på övertid.

– Jag har aldrig gjort mål på Henke Lundqvist tidigare och det känns ändå som att man vill ha gjort det innan han lägger av så det kändes extra kul, säger ångermanlänningen till Sportbladet.

Det såg ut som att New York Rangers hade ännu en gris i ännu en säck i hemmamatchen mot gamla finalrivalen LA Kings, för de var, sett över 60 minuter, klart bästa laget på isen och var i 3-2-ledning med en minut kvar.

Men då klev Adrian Kempe in på scenen – för andra gången för kvällen. Han hade redan gjort ett mål i slutet av första perioden, efter förträfflig framspelning av Ilia Kovaltjuk och blev också den som räddade kvällen att kungarna från Kalifornien. Tyler Toffoli jagade ikapp en puck bakom Henrik Lundqvists kasse, slog en snabb passning till Adrian som kom störtande mot målburen och kunde stöta in kvitteringen.

– Ja, det var roligt. Jag har väl inte haft den bästa säsongen så det känns riktigt skönt att få lite islossning, säger han i omklädningsrummet efteråt.

– Att det var mot just Henrik Lundqvist känns extra kul, det får jag väl säga.  Jag har aldrig gjort mål på honom tidigare och det känns ändå som att man vill ha gjort det innan han lägger av.

Foto: Noah K. Murray / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Den 22-årige ångermanlänningen var dock inte klar med sina två mål. När övertidsperioden började kom Mika Zibanejad ångande och satte en missil i Jonathan Quicks stolpe. Returen hamnade hos just Adrian, som stack på kontring med radarpartnern Toffoli - och den senare lyckades piska in avgörandet bakom ”Henke”. 

– Som helhet var det kanske inte vår bästa match, men vi fick till en bra push i tredje perioden och tog en väldigt viktig seger ändå. Det känns mycket bra, fortsätter Adrian.

”Vi har chansen till slutspelsracet”

Kings ligger de två poängen på Manhattan till trots sist i västra konferensen och har åtta jobbiga poäng upp till playoff-strecket – men de har inte gett upp.

– Ja, nej, vi vet var vi ligger och att vi gör det för att vi inte varit tillräckligt bra, men om man kollar på de senaste femton matcherna har vi ganska bra facit ändå och kan vi fixa en bra forcering sista 30 matcherna har vi chansen att komma in i slutspelsracet. Vi har absolut inte räknat bort oss själva, säger nattens hjälte på Garden.

Nytt mål av Zibanejad

För Rangers del var förlusten så bitter om en förlust kan bli när det inte finns så jättemycket att spela för, men Mika Zibanejad kan åtminstone glädja sig åt att hans kanonform håller i sig.

Han stod för ytterligare ett mål mot Kings – sitt nionde på de senaste sju matcherna – och dessutom en assist och därmed har han, med sammanlagt 52 poäng, redan slagit sitt personliga poängrekord.

Så här tävlar du om en NHL-resa med Sportbladet och Rizk.

Gör Per Bjurmans NHL-quiz på tio frågor och fyll i ditt namn och mejladress. Skriv också en motivering om varför just du ska vinna priset.

Om det finns flera med flest antal rätta svar avgör en jury från Sportbladet vilken motivering som är bäst.

Resan, som presenteras av Rizk, den 27 februari till 4 mars 2019 arrangeras av Sportbladet och Watch It Live och innehåller tur- och returflyg från Arlanda till New York, biljett till tre NHL-matcher samt fyra nätter på 4-stjärnigt hotell.

Klicka här för att läsa mer om resan.

Tävlingen avslutas 13 februari klockan 23.59. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Vinst kan ej inbytas mot kontanter. Vinnaren kontaktas via mejl och presenteras på sportbladet.se 15 februari.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL