Krisen i Finland inför hockey-VM

Ikonen ryter ifrån efter nya återbudet

Foto: TT
Edmonton Oilers Jesse Puljujärvi, till vänster, är den senaste i raden av NHL-spelare att tacka nej till VM-spel för Finland. Dallas Stars Julius Honka, till höger, är en av enbart två som tackat ja.

avAndreas Käck

HOCKEY

Ännu en finländsk stjärna nobbar hockey-VM.

Nu ryter Timo Jutila, 54, ifrån.

– Om landslaget kallar ska man se det som en ära, säger ikonen.

Sedan tidigare står det klart att Aleksander Barkov, Markus Granlund, Jussi Jokinen, Rasmus Ristolainen, Antti Raanta och Esa Lindell tackar nej till hockey-VM.

Under måndagen kom nästa återbud.

Jesse Puljujärvi, 19, tackar nej.

Skarpskytten – som gick som fyra i draften 2016 – har fortfarande inte etablerat sig som den målmaskin Edmonton Oilers-fansen förväntade sig få, och efter ännu en tung säsong med totalt 20 poäng (12+8) på 65 matcher väljer han istället att fokusera på sin sommarträning.

– Jag har haft lite problem som jag känner att jag behöver åtgärda. Jag vill först och främst fokusera på att återhämta mig och därefter få en bra träning (till nästa säsong), säger Puljujärvi till Iltalehti.

”Få förunnat”

En som tröttnat på alla avhopp är Timo Jutila. Den i dag 54-årige ikonen – som spelade totalt åtta VM i karriären och som även var lagkapten för ”Lejonen” – tycker att det ska vara en självklarhet att tacka ja om man får frågan.

– Det är få förunnat att få möjligheten att representera sitt land i ett VM. Om landslaget kallar ska man se det som en ära, säger han till Iltalehti.

”Finns en rädsla”

Enligt Iltalehti finns det en teori om att NHL-stjärnorna undviker VM i rädsla för att exponera sig själva för kritiska medier och supportrar.

– På min tid fanns inga sådana problem och det borde inte finnas nu heller. Det bästa sättet att undvika kritik är att vinna matcher, säger Jutila.

Bara två finländska NHL-spelare – Dallas-backen Julius Honka och Florida-målvakten Harri Säteri – har tackat ja till spel i VM.

”Lejonen” väntar fortfarande på besked från Carolinas superduo Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Tre Kronor har däremot ett flertal NHL-spelare klara för VM. John Klingberg, Oliver Ekman Larsson, Mika Zibanejad, Mikael Backlund, Gustav Nyquist och Adam Larsson, för att nämna några.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL