Svensk succé i All Star-matchen: ”Blev en lyckad helg”

avPer Bjurman

SAN JOSE. All Star-matchen är mest på skoj – men inte bara.

I alla fall inte för tävlingsmänniskan Henrik Lundqvist.

Så han höll nollan i nattens final, såg därmed till att Metropolitan-divisionen slog Central och fick motsvarande 815 000 kronor för besväret.

– Mm, det blev en lyckad helg. Jag tror jag ska köpa en bil för de pengarna, säger New York Rangers-keepern och ler belåtet.

Henrik Lundqvist har uppträtt i NHL:s All Star-show förr, men aldrig tidigare stått för en lika lyckad insats som under detta femte framträdande.

Först vann han fredagens målvaktstävling med tolv raka straffräddningar – och i natt följde han upp den succén genom att hålla nollan under sin period i finalen mellan Metropolitan- och Central-divisionerna.

Därmed la han grunden för det som till slut blev en 10-5-seger.

– Ja, det var kul. Det handlar om att ha kul och njuta den här helgen, men i slutändan vill man ju ändå vinna. Det blir roligare så, flinar han när vi träffar honom i det extremt trånga omklädningsrummet .

– Inför första matchen delade vi omklädningsrum med motståndarna i Atlantic-divisionen och när de gick ut hade vi ett bra snack här, he he. Vi sa att nu har vi bra läge. Alla här är extremt skickliga, så det handlar om att kämpa lite hårdare än alla andra. Det tycker jag vi gjorde, vi jobbade hårt och var smarta.

För besväret fick de elva Metropolitan-spelarna dela på en miljon dollar, vilket ger ungefär 90 000 dollar (815 000 kronor) per skalle.

– Mm, det var en liten morot. Man fick säga åt grabbarna att ta i lite, skrockar ”Henke”, som också fick 25 000 dollar (225 000 kronor) för segern i strafftävlingen.

Sammanlagt spelade Lundqvist därmed in över en miljon kronor i helgen.

– Vi får se vad jag ska unna mig. Jag tror jag köper en bil. Gör jag det kommer jag ju alltid tänka på killarna i det här laget när jag sitter i den.

Landeskog med hattrick

Gabriel Landeskog var med på balen för allra första gången – och stod även han för en lysande prestation.

Först fullbordade han ett hattrick för Central-divisionen i den inledande matchen mot Pacific, och spelade dessutom fram till ytterligare ett mål – och sedan följde han upp med ett mål och en assist i finalen.

– Ja, det funkade bra för mig och Mikko (Rantanen) även utan Nathan MacKinnon. Vi behöver inte honom, skojar han om den skadade tredjelänken i Colorados omsusade förstakedja.

– Jag hade kanske inte förväntat mig att göra fyra mål, men vi ville ju vinna så vi lät bli att passa för mycket utan gick på avslut och testade målvakterna och det var kul att trycka dit några stycken.

”Gabbe” beskriver hela helgen i San Jose som ”hur kul som helst”.

– Särskilt roligt har det varit att få lära känna killar man sett upp till länge och spelat mot i många år, fortsätter han.

– Jag har till exempel blivit kompis med ärkerivalen Devan Dubnyk, målvakten som jag alltid brottas med när vi spelar mot Minnesota. Men jag tror att vår nya vänskap kommer att leda till att jag spelar ännu grisigare mot honom i fortsättningen (brett leende)

Gabriel var också nominerad till MVP-utmärkelsen, men blev snuvad på den äran av Sidney Crosby.

Därmed gick han miste om en bil, men Avalanche-kaptenen verkar inte alltför ledsen.

– Nej, jag har en bil…

Gabriel har nu dagars ledighet och unnar sig lite semester i Mexiko, men ”Henke” Lundqvist flyger tillbaka till New York för att återuppta vardagen.

Han slipper dock söndagens träning.

– Ja, ler han, jag hinner inte hem till den.

– Istället kör jag igång på måndag och sedan får vi se om jag står mot Flyers på tisdag eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM