Duon som vaktar Stanley Cup

Foto: Emil Wesolowski
HOCKEY

Deras arbete – att vakta den åtråvärda Stanley Cup-bucklan – tar dem världen över.

Ett liv som påminner lite om en rockstjärnas.

– Eller snarare en groupie, säger Matt Paroli, en av de som innehar titeln ”keeper of the cup”.

När NHL-proffset Patric Hörnqvist skulle hyllas i sin gamla ishall Vilundaparken i Väsby hade han ett stort följe med sig.

Givetvis fanns 30-åringens nära och kära på plats, tillsammans med Stanley Cup-bucklan som han bärgat med lagkamraterna i Pittsburgh Penguins två månader tidigare.

Dessutom fanns det ytterligare två personer som höll sig lite i bakgrunden medan vuxna och barn fotades och fick autografer. De kallas för ”keeper of the cup” på engelska, som enklast översätts som pokalvaktare.

Skuggar spelarna

Matt Paroli och Howie Borrow ställer mer än gärna upp på att försöka förklara vad de egentligen gör till vardags.

– Under sommaren kan en vanlig dag börja med att vi möter upp en av spelarna från det vinnande laget, det här året Pittsburgh. Sedan följer vi i princip efter spelaren som har bucklan den dagen vart han än går, säger Howie Borrow.

Det var 1989 som det hela tog sin början. Colin Patterson, som samma år hade vunnit Stanley Cup tillsammans med Calgary Flames, frågade Hall of Fames Phil Pritchard om det var okej att han tog med sig bucklan hem till Toronto morgonen därpå.

På den tiden stod bucklan främst i den vinnande klubbens prisskåp och samlade damm. Pritchard tänkte ”äh, vad fasen” och efter hans godkännande flögs den hem till Patterson. Allmänhetens enorma reaktion blev en stor överraskning för samtliga inblandade. När spelaren kom fram till sitt hus var gatan nämligen fylld av människor som väntade på bucklans ankomst.

1 av 4 | Foto: Emil Wesolowski

”Ska till nattklubb ikväll”

Traditionen att samtliga spelare ur det vinnande laget får en egen dag med det mytomspunna priset tog sin början, och har därefter fortsatt.

– I morse hade vi frukost med Patric och hans familj. Så nu kommer vi helt enkelt fortsätta följa efter honom, vi kommer vara här i ishallen i några timmar och sedan blir det lite lugnare innan han tar med den till en kompis. Senare ikväll tror jag att vi kommer ta oss vidare till en nattklubb för att fira lite mer, säger Howie Borrow.

Han har arbetat för Hall of Fame sedan 2004.

– Det här blir den åttonde sommaren som jag reser med bucklan, säger Borrow och förklarar att det är fjärde gången han besöker Sverige.

– Det är alltid lika kul att komma hit. Europa är en lång resväg för oss så det är spännande att få åka hit.

För kollegan Matt Paroli är pokalvaktare ett extraknäck. Till vardags är han lärare och undervisar barn i lågstadieåldern.

– Men det är spännande och lärorikt att få göra det här emellan, säger Paroli.

Känns nästan som att ni lever lite av ett rockstjärneliv?

– Nja, vi är snarare groupies i så fall, håller oss lite mer i skuggan haha.

”Sett barn döpas”

Alla spelare har olika idéer om hur tiden med bucklan ska förvaltas. Från lite mer sansade inslag som ett evenemang i hemstaden, till de något mer udda.

– Att dricka ur den är nog vanligast, champagne, öl, vad de än är sugna på. Ibland åker det ner lite äppeljuice så att även barnen kan dricka, säger Howie Borrow.

– Vissa gör lite annorlunda grejer, de kanske har en parad eller besöker ett sjukhus eller tar med den ut på en fisketur. Jag har sett barn bli döpta i den. De flesta vill vara innovativa och göra något som aldrig har hänt förut. Men det blir svårare och svårare.

Duon avslöjar att även Patric Hörnqvist passade på att ta ut svängarna lite.

– I dag lät Patric sin travhäst äta morötter ur den. Så killarna har olika idéer kring vad de vill göra och hur de vill fira, säger Borrow och tillägger:

– Spelare inser dock hur svårt det är att vinna så det finns fortfarande mycket respekt kring det hela. De vill ta hand om bucklan och dela den med nära och kära.

Besökt fem länder

Matt Paroli och Howie Borrows sommar är allt annat än lugn. Redan nu har de båda hunnit besöka fyra länder på knappt en vecka, och fler väntar.

– Vi har varit i Ryssland, Tyskland, Finland, och Sverige nu. Sedan kommer vi åka vidare till Schweiz och därefter tillbaka till Kanada på torsdag. Det blir rätt hektiskt, säger Borrow som dock inte har något emot att flänga omkring:

– Nejdå, det känns snarare speciellt att få dela det här med spelarna. Det är en dag som de kommer minnas resten av livet.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Pittsburgh