”Zäta” målskytt: ”Bra att vara med från start”

Foto: Christian Petersen / GETTY IMAGES
Henrik Zetterberg
HOCKEY

LAS VEGAS. Detroit Red Wings flyger högt i seriestarten.

I natt slog de Arizona på bortaplan  – och har därmed vunnit tre av fyra matcher. 

– Det är ju minst sagt många matcher kvar, men det känns bra att vara med från start. Hamnar man långt efter direkt blir det tungt, säger målskytten Henrik Zetterberg till Sportbladet efter 4-2-vinsten.

De är mest nederlagstippade av alla, näst efter Vegas och Colorado, så rödvingarnas inledning på säsongen kan inte betraktas som annat än en stor, positiv överraskning.

Det blev torsk mot Dallas för ett par dygn sedan, men i övrigt har de inte gjort annat än vunnit – och lyckades alltså knäppa Arizona i Gila River Arena i natt också.

– Det var väl ingen höjdarmatch direkt, framförallt började vi inte alls bra. Då var det Jimmy Howard som höll oss kvar i matchen, säger Henrik Zetterberg på telefon från flygplatsen i Phoenix, dit laget tagit sig efter slutsignalen för nattflygning till nya NHL-staden Las Vegas.

Han fortsätter:

– Men vi skärpte till oss i andra och det är ju samtidigt skönt att vi lyckas vinna även när vi inte spelar som bäst. Det är minst sagt många matcher kvar, 78 eller så, men det känns bra att vara med från start. Hamnar man långt efter direkt blir det tungt.

”Får man se som ett tack”

”Zäta” var själv i högsta grad inblandad och satte sitt andra mål för säsongen i slutet av andra perioden. Den svenske kaptenen förde in pucken i anfallszonen, spelade vidare till Dylan Larkin, sökte sig mot kassen, fick tillbaka pucken och stötte in 2-2-kvitteringen.

– Förarbetet var ju fint och Larkin slog en bra passning, men att den lösa pucken gick in får man nog se som att tack för lång och trogen tjänst, skrockar han.

Nämnde Larkin var också den som i praktiken avgjorde tillställningen, när Arizona fick ett gyllene läge att avgöra i powerplay i slutet av tredje perioden – och han istället snodde pucken, for iväg över isen i rena Connor McDavid-farten och i precis rätt läge fick över pucken till Luke Glendening, som resolut sprängde in 3-2.

Säsongsdebut för Kronwall

– Jäkligt skickligt av Larkin. Där visade han verkligen vilken bra hockeyspelare han är, säger Zetterberg.

Niklas Kronwall, som haft problem med en ljumske under seriestarten, begick sin säsongsdebut  mot Arizona och skötte sig utmärkt.

– Ja, instämmer kompisen ”Zäta”, man känner direkt att det blir skillnad när han är med. Det blir en helt annan stabilitet där bak.

För Arizona är läget lika tungt som vid samma tid ifjol. De har fortfarande inte vunnit en match ser ut att sakna självförtroende i avgörande lägen.

I natt kunde man i alla fall glädja såg åt två mål signerade unga superbegåvningen Cleyton Keller, ett efter förarbete av Oliver-Ekman Larsson.

Jonathan Ericsson hade å sin sida assist på det 4-2-mål Frans Nielsen satte i tom kasse.

Inte heller Buffalo har lyckats vinna ännu, och det blev förlust även i San Jose i natt – med 3-2.

– Det här är hemskt. Inte det minsta roligt. Jag hade en spelare framför mig hela den här matchen och det måste vi börja se till att ha hos motståndarnas målvakt också, säger svenske keepern Robin Lehner till Buffalo News.

Stjärnan Jack Eichel är inne på samma resonemang.

– Vi måste hitta ett sätt att bli less på att förlora. Jag vet då att jag definitivt är det, säger han.

Daniel Sedin gjorde sitt första mål för säsongen när Vancouver tog emot Winnipeg.

Det räckte dock inte riktigt. Gästerna vann med 4-2 efter mål av bland andra Patrik Laine och Nikolaj Ehlers.

Så avgörs NHL 2017/18 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM