HV-löftet om skadehelvetet

”Livet är inte rättvist”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

avJonathan Nilsson

HOCKEY

UPPSALA/ÖRNSKÖLDSVIK. Det sägs att en olycka sällan kommer ensam.

HV71:s stortalang Simon Holmström, 17, har drabbats av tre tuffa bakslag – på ett år.

Mot alla odds står han på isen i kväll när U18-VM på hemmaplan drar igång.

– Det har varit en av de tuffare perioderna i mitt liv. Utan familjen hade jag nog aldrig kunnat ta mig igenom det, säger Holmström.

I kväll startar U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå.

När Sverige mötte Finland i den sista träningsmatchen inför VM i måndags var HV71:s forward Simon Holmström en av målskyttarna.

Att han överhuvudtaget finns med i Småkronornas trupp efter det senaste årets motgångar är närmast sensationellt.

För drygt ett år sedan stod Holmström med en glimrande guldmedalj runt halsen. Hans HV71 hade besegrat rivalen Växjö i finalen av J20-SM och ingen hade gjort fler poäng än den då 16-årige speluppläggaren från Tranås i Top 10-serien efter nyår.

Samtidigt kämpade han mot en efterhängsen höftskada.

– Jag hade problem med höfterna hela säsongen, från sommarfysen fram till vinsten i JSM. Jag träffade många olika specialister, men alla sa olika och ingen visste exakt vad det berodde på, berättar han.

”Det var hemskt”

I början av maj fick han beskedet att det rörde sig om en så kallad CAM-skada, vilket innebär att det skapas ben på höftkulorna.

En vecka senare hade han opererat båda höfterna. Han gick på kryckor i fyra veckor och rehabtränade sedan resten av sommaren.

Det var en rätt så varm sommar.

– Det var hemskt, det var hur varmt som helst, och jag är dessutom rätt varm av mig. Nej, det var inte roligt, säger han och fortsätter:

– Framförallt kunde jag inte bada på hela sommaren i och med att jag inte kunde inte simma. Jag kunde inte springa. Det var tufft, det var det.

Totalt var han borta fyra och en halv månad på grund av operationen, vilket gjorde att han missade inledningen av säsongen. I oktober fick han äntligen göra comeback i J20-laget. Det gick så pass bra att han kallades upp till a-laget kort därefter och fick göra sin andra SHL match i karriären.

”Tummen var stor som en potatis”

Holmström kände själv att han började närma sig sin fulla potential igen. Då kom nästa bakslag.

– Jag hade turen att bli uttagen till en turnering i Tjeckien med U18-landslaget. Jag är väldigt tacksam över att jag fick komma med då jag bara hade spelat fem matcher och knappt varit på is innan det. Jag hann spela en match mot USA. Sen i andra matchen, första bytet, så gick ledbandet i tummen av, suckar Holmström.

– Eftersom jag har haft samma skada på andra tummen tidigare så kände jag direkt att det inte var bra. Det är av. Jag spelade klart hela perioden med det och kollade på det i pausen. När jag tog av handsken var tummen lika stor som en potatis, så svullen var den.

Han började om på noll igen och var tillbaka på nytt i januari.

Till sin stora glädje blev han återigen uttagen till Småkronorna, den här gången till det sista genrepet inför U18-VM. En turnering i Ryssland i februari.

Då var olyckan framme igen. Holmström fick en rejäl smäll mot nacken och tvingades lämna återbud.

Jag kan knappt tänka mig hur det kändes?

– Det var verkligen hur tufft som helst. Jag hade precis kommit tillbaka och så blev jag borta tre veckor igen. Det var riktigt, riktigt tråkigt.

Hur viktig har familjen varit för dig under den här perioden?

– Den har verkligen varit superviktig. De har hela tiden varit där för mig och jag har kunnat prata ut och känt ett väldigt stort stöd hemifrån och från alla som stått nära mig. Utan dem hade jag nog aldrig kunnat ta mig igenom den här perioden som jag har haft det här året.

”Livet är inte rättvist”

Pappa Jonas Holmström har tidigare tränat Simon i J20-laget och flyttades den här säsongen upp som assisterande tränare i HV71.

– Han har sagt till mig att livet inte är rättvist. Men det är bara att köra på och göra någonting bra av det.

Hur kändes det när du fick VM-beskedet, trots allt?

– Jag blev väldigt överraskad men framförallt väldigt glad. Även fast man har varit så mycket skadad känns det som att man har gjort någonting bra den här säsongen och utvecklats ändå. Det fantastiskt kul och jag är väldigt tacksam, betonar Holmström och fortsätter:

– Det ska bli fantastiskt kul att spela mot de bästa lagen i världen i Ö-vik. Jag hoppas att vi avslutar med guld också, det har varit kanon.

Trots den struliga säsongen rankas han högt inför sommarens NHL-draft. Vissa spår att han kan väljas redan i den första rundan, som bäste svenska forward.

”Kommer ha jättestor nytta av det”

Själv ser han dock inte världsmästerskapet som ett sista skyltfönster att visa upp sig inför scouterna.

– Nej, på grund av alla skador så har mitt enda fokus legat på att pumpa på ordentligt i gymmet och förbättra det jag kan förbättra. Jag är bara glad över att få vara tillbaka och få göra det jag älskar.

Kan du ta med dig något positivt från allt detta?

– Det tror jag absolut, när det gäller mental styrka. Livet är inte rättvist ibland men det är bara att jobba vidare så kommer det att lösa sig till slut. Det tror jag att jag kommer ha jättestor nytta av vare sig det är inom ishockeyn eller i livet. Det är en bra livserfarenhet.

U18-VM spelas i Örnsköldsvik och Umeå. Sverige-USA sänds i SVT2 och SVT Play med start 19.30.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71

Ishockey