Norström: Håll huvudet högt!

Foto: TT
HOCKEY

Det blev fiasko för Tre Kronor mot Tyskland.

Mattias Norström, 46, minns fiaskot från OS 2002 - den före detta backen lider med grabbarna.

– När det där händer så är det inte bara en dålig dag på jobbet. Det ska inte få hända, men helt plötsligt händer det, säger Norström.

OS 2018 blev ett fiasko för Tre Kronor. Sverige föll mot Tyskland med 3–4 i kvartsfinal efter ett tidigt avgörande i förlängning.

Det är första gången på 25 år som de svenska hockeylandslaget förlorar mot Tyskland. Laget - spelarna och ledarna - får räkna med negativ kritik efter fiasko.

”Jag lider med killarna”

Mattias Norström vet hur det känns. 46-åringen, som hade en framgångsrik karriär i AIK, New York Rangers, Los Angeles Kings och Dallas, lider med spelarna.

– Jag följde matchen på radion. Jag tittar direkt tillbaka på min egen situation när man var med i Salt Lake 2002. Man vill så mycket i såna här matcher, man ska slå dom. Sen den där tomma känslan, total besvikelse efter ett misslyckande. Jag har en annan bild av en sån här situation än de som skriker ”fan, vad dåliga de är!”, säger Norström.

– Jag lider med killarna och laget. När det där händer så är det inte bara en dålig dag på jobbet. Det ska inte få hända, men helt plötsligt händer det. Att spela hockey när det inte är några krav är inte svårt. Men när du måste vinna, då är det spännande att se hur spelare reagerar och presterar.

”Landsförrädare i Salt Lake”

Hur minns du tiden efter förlusten mot Vitryssland?

– ”Landsförrädare i Salt Lake”. Så var rubrikerna, ”här är dom!”, säger han och skrattar lite.

– Nej. Det är det som är charmen också med att representera ett landslaget. Om man inte förstår det så ska man tacka nej till landslaget. Det var en del av det hela, det blir så när du tävlar mot de bästa på den nivån. Sen är en del av charmen i idrotten att lag som Tyskland och Vitryssland kan slå de bästa ibland.

Men förlusten i OS var den värsta i karriären?

– Som enstaka match, absolut. Den rankas topp tre. Sen hade man någon i Los Angeles när man hade gått igenom en hel säsong.

Har du någon hälsning till spelarna efter förlusten mot Tyskland?

– Håll huvudet högt - gå ut och svara på alla frågor. Agera likadant i medgång som du gör i motgång. Rakryggad och högt huvud.

2008 avslutade Norström sin karriär. Sedan flera år tillbaka är han hockeyexpert i Viasat.

LÄS MER: OS TV-tider fredag 23 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM