Stort intresse när damlandslaget flyttar in på Friends

avPetra Thorén

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I vår flyttar damlandslaget in på Friends Arena och intresset är stort.

Biljetterna till mötet med Tyskland släpptes i morse och den totala publiksiffran är redan över 10 000 åskådare.

– Det är i det här läget sex till sju gånger så mycket som vid andra matcher tidigare under åren, säger Fredrik Madestam, pressansvarig för damlandslaget.

Sedan Sverige inledde kvalet till VM hösten 2017 har publiksiffrorna i hemmamatcherna, vänskap och tävlingsmatcher, sett ut så här: 5 563, 8 092, 6 175, 2 639.

Siffror som redan fyra timmar efter biljettsläpp har passerats när Svenska fotbollförbundet flyttar damlandslaget till Friends i Stockholm.

Lusten att komma och se storlaget Tyskland i VM-uppladdningen i april är stort.

– Nu har är vi uppe i över 9 000 biljetter. Det innefattar också de biljetter som är reserverat för fotbollsfamiljen, det vill säga anhöriga, distrikten och så vidare, sa Fredrik Madestam tidigare i dag och sedan dess har antalet biljetter ökat till 10 000.

”Siktar så högt vi bara kan”

Intresset är sex, sju gånger högre än vid tidigare matcher de senaste åren och ännu är det långt kvar. Matchen spelas den 6 april.

– Vi siktar så högt som vi bara kan, säger Fredrik Madestam.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Man kan redan nu börja tala om rekordchans.

Damlandslagets publikrekord är från 2002 då Sverige tog emot Schweiz på Råsunda. Då kom 20 302.

När det handlar om Friends och damfotboll finns det en fin historia. Finalen i dam-EM 2013 mellan Tyskland och Norge (1-0) lockade 41 301.

Och för att locka publiken har Svenska fotbollförbundet valt att lägga sig aningen under sin normala prisbild. Det finns biljetter som kostar mellan 50 och 150 kronor.

– Nu när vi är i Stockholm har vi valt att sänka biljetterna med 30 kronor då det var fyra år sedan vi spelade här. Vi vill möjligöra för så många som möjligt att komma och skapa en publikfest, kommenterar Madestam.

Spelarna i damlandslaget ha tidigare visat en viss oro inför den sviktande publiktrenden och boostar biljettsläppet starkt på sina sociala medier.

”Ett steg i rätt riktning”

Att flytta in på Friends, herrarnas nationalarena upplevs som stort.

Så här sa Caroline Seger nyligen till Sportbladet om det:

– Man tar ett steg i rätt riktning. Det visar tydligt att du ska är accepterad som dam- eller herrspelare. Du kan sätta avtryck. Det är skitroligt och ett positivt tecken.

Det svenska landslaget är klart för VM, vilket förstås ökar intresset. I helgen genomfördes lottningen och Sverige kommer att möta Chile, Thailand och USA.

Matchen mot Tyskland  är ett led i uppladdningen. Landslagsledningen söker ytterligare två motståndare närmare VM; men det finns utmaningar då speldatumen inte ligger i den internationella kalandern. Det innebär att främst de VM-klara länderna kan bli aktuella för träningsmatcher.

Bra förutsättningar inför VM

Damlandslaget kommer inför VM att genomföra ett läger på hemmaplan i Sverige.

När det gäller VM i Frankrike väntar mycket bra förutsättningar.

Det kan landslagschef Marika Domanski Lyors konstatera. Hon var en del av den delegation som besökte två av spelorterna i veckan: Rennes och Nice. 

– Vi är väldigt positiva, säger hon.

Landslaget kommer att resa enligt sin lottning och bo periodvis på matchorterna.

Hur ser du på ert boende och era träningsmöjligheter i Rennes?

– Toppen!. Det är ett boende lite utanför stan. Anläggningen för träning blir jättefin och det finns inga andra lag som tränar eller spelar där.  Arenan var fantastiskt fin och tajt.

Och i Nice?

– Nice har lite andra förutsättningar Där bor vi ganska nära strandpromenaden. Det är nära till flygplats, nära till anläggningen och arenan. Träningsanläggning blir fin, arenan också. Det var en positiv upplevelse, säger Marika Domanski Lyfors.

Le Havre har landslaget inte besökt ännu. Men än finns tid.