Blåvitts hopp om poäng och pengar: ”Känner ingen extra press”

avMichael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg behöver poäng och peng.

Giorgi Kharaishvili, 22, ska fixa mål, assist – och framtida transferintäkter.

– Den extra pressen känner jag inte på mig. Alla vet att fotboll handlar om att flera spelare måste prestera tillsammans, säger Blåvittstjärnan.

IFK Göteborgs 2018 var till stora delar ett mörker. Några få undantag fanns.

Giorgi Kharaishvili var ett av dem. Med sina nio mål och tre målgivande passningar under sin första säsong i allsvenskan var han en av IFK Göteborgs bästa spelare och kanske den som 2019 har bäst förutsättningar att lyckas med kombinationen producera framåt och säljas dyrt till sommaren.

Stort driftsunderskott

Blåvitt behöver verkligen både och. Någon som kan bidra med målen på planen under våren och generera en större transferintäkt till sommaren för att täcka driftsunderskottet som var drygt 30 miljoner kronor under förra året.

Sportbladet skrev i höstas om hur storklubben Ajax scoutat den georgiske landslagsmannen vid flera tillfällen.

– Det finns inte så mycket att säga om det. Alla vill ta ett steg vidare i sin karriär vid rätt tillfälle, men när det blir får tiden utvisa, säger Kharaisvili när han slår sig ned med Sportbladet på Kamratgården två dagar före allsvenska premiären borta mot AFC.

Inledningen av försäsongen fick många IFK Göteborgssupportrar att tvivla på deras straff- och frisparkskung som då inte visade upp någon bländande form.

– Jag har alltid behövt tid för att komma i form. Jag har alltid varit sådan. Men nu är jag 100 procent redo, det är det viktiga. Det är en annan sak att spela matcher på försäsongen. Det viktiga är hur jag presterar när det är dags för Allsvenskan, säger han lugnt.

Vill spela i Europa med IFK

I de senaste träningsmatcherna har Kharaishvili börjat få upp farten. Totalt har försäsongen gett två mål och tre målgivande passningar. Det räckte dock inte för att ta plats nyligen i det georgiska landslagets EM-kvaltrupp.

Känner du pressen på dig att leverera?

– Nej! Alla vet att det inte bara handlar om en spelare i ett fotbollslag. Det är ett lagspel och det gör att det inte hänger på en spelare. En spelare kan vara väldigt viktig i en, två matcher, men över en hel säsong måste hela laget prestera.

Vad tror du om IFK Göteborgs chanser i allsvenskan?

– Jag tycker vi har ett bra lag med många lovande spelare. Men eftersom jag inte kan svenska så är det svårt att hänga med och jämföra med de andra lagen. Jag vill gärna komma ut och spela i Europa med IFK Göteborg, men om vi kan vara med där uppe i år vet jag inte. Det kan lätt misstolkas om man säger något fel.

Vilken är din egen personliga målsättning?

– Att göra fler mål och assist för att hjälpa laget. Jag vill ta plats i det georgiska landslaget igen, spela i EM-kvalet.

– Mina avslut behöver bli effektivare, jag behöver bli bättre på huvudet – det är min svaga sida, det vet alla…haha. 

Hysén drillar anfallarna

Förra säsongen spelade han ihop med Tobias Hysén. Nu har Blåvittikonen blivit hjälptränare i A-laget med extra ansvar för anfallarna.

– Tobbe har mycket mer erfarenhet än någon av oss anfallare och han kan se vad vi behöver utveckla i vårt spel. Han lär mig hur jag ska jobba i straffområdet för att komma till bra avslutslägen, hur jag ska skjuta.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vad har du för förebilder?

– Jag har alltid gillat Eden Hazard. Chelsea är mitt favoritlag sedan jag var tio år. Hazard spelar i min position och han är en fantastisk spelare. När jag har möjlighet så försöker jag se när Chelsea spelar. Men i början var det Frank Lampard som var min stora idol. 

Efter några tuffa första månader i början av 2018 i Sverige och IFK Göteborg började det lossna både på planen och i livet utanför den för 22-åringen.

Målen kom i matcherna och hustrun Niniko Siradze fick uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi gillar Göteborg. Min fru och jag åker till stan och äter på restaurang, spelar billjard, bowlar. Samtidigt har vi skogen och naturen nära där vi bor (nära Kamratgården) i Göteborg, säger han.

Kharaishvili laddar om

Men en sak saknar han från Georgien.

– Mitt stora fritidsintresse är jakt, men tyvärr kan jag inte hålla på med det i Sverige. Det är lite krångligare med tillstånd här. 

Vad vill du helst jaga?

– Fågeljakt är min favorit. I Georgien jagar vi efter vaktel när det är säsong för det. Då har jag mina två gevär och min jakthund, Rango, med mig. Jag älskar det.

– I december under vårt uppehåll var jag ute på jakt fem, sex gånger hemma. Men vaktel får vi bara jaga under sommaren, säger han engagerat på en engelska som blivit allt bättre.

Kharaishvili tar upp telefonen och visar några vackra naturbilder.

– Vi går ut på fälten. Jag släpper loss hunden och det lockar fram fåglarna, säger han och får det att låta som när han lägger upp bollen för en frispark ned högerfoten.

Är du en bra skytt när du får korn på fåglarna?

– Jag är inte dålig…

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Experternas tips inför Allsvenskan 2019 01:11
ARTIKELN HANDLAR OM