Beskedet till damerna: Rör inte CL-hymnen

Får böter av Uefa om de använder låten

avPatrik Brenning

Båda heter Champions League men Europeiska fotbollsförbundet Uefa gör ändå stor skillnad på herrarnas och damernas fotbollsturnering.

Damlagen är till exempel förbjudna att använda den kända hymnen från turneringen vid sina inmarscher.

– Uefa är kristallklara med att det är totalförbud mot att ens närma sig den, säger Anna Collett, kommunikationsansvarig för norska LSK till TV2.

Sedan införandet 1992/93 har Champions League-hymnen blivit en självklar del av Europas största klubblagsturnering i fotboll. Cristiano Ronaldo sjunger med i den och fotbollsfans över hela världen får gåshud bara av de första tonerna.

Men hymnen är inte för alla.

Ska få egen sång

När damerna ville använda samma sång blev det totaltstopp från Uefa. Det säger norska LSK som istället vandrat in till sina stormatcher till tonerna av ”Welcome to the jungle” och i samband med hemmamatchen mot Barcelona på onsdag planerar att spela ”O Fortuna” av Carl Orff.

– Alla förknippar hymnen med Champions League och folk har tänkt att det är naturligt att använda den men Uefa är kristallklara med att det är totalförbud mot att ens närma sig den, säger Anna Collett, kommunikationsansvarig för norska LSK, till TV2.

Skulle ett damlag spela sången i samband med en Champions League-match väntar dryga böter från Uefa. Istället ska en egen sång tas fram till damturneringen till nästa år.

– Om de ska göra det hoppas jag att de klarar av att ordna en som är lika kraftfull som killarnas. Den de använder har fått en ganska stor betydelse så de måste klara av att ersätta den, säger Anna Collett.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Nilla Fischers Wolfsburg möter Lyon i Champions League ikväll. Men de får inte lyssna till klassiska CL-hymnen.

Stora skillnader i prispengar

Damernas klubblagsturnering heter, precis som herrarnas, Champions League och arrangeras av Uefa. Men kritik har även tidigare förekommit mot stora skillnader mellan upplagorna.

Förra året fick till exempel herrsegraren Real Madrid motsvarande 590 miljoner kronor i prispengar, samtidigt som damvinnaren Lyon fick nöja sig med omkring 2,5 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM