Pia Sundhages uppmaning: ”Nu lugnar du ner dig”

FOTBOLL

ARNHEM. Den ena skriker och blir arg, den andra är lugn och sjunger.

Men tillsammans är Lilie Persson och Pia Sundhage på väg mot slutet.

– Vi har varit på botten och vänt, säger Lilie Persson.

Foto: ANNTAR / Aftonbladet 85705
Lilie Persson och Pia Sundhage.

”Hon är näst bäst”.

När Pia Sundhage berättade att hon inte är någonting utan sitt team är beskrivningen av hennes närmsta kollega i laget kort och tydlig.

För assisterande förbundskaptenen Lilie Persson har det blivit några år i skuggan med tanke på att den kanske största profilen i laget är tränarkollegan. Men att orka gå bakom någon i en månad, finnas där i alla situationer, stötta och hitta en väg tillsammans ser Lilie Persson som en av sina stora styrkor. Kanske framför allt när det går dåligt.

– Det hoppas jag att hon känner och tycker. Pia behövde stöttas efter 1-5 mot Brasilien (i OS i fjol), hon var inte så glad i omklädningsrummet efteråt kan jag säga, säger hon och fortsätter:

– Jag har egentligen en annan fotbollsfilosofi än att spela lågt och förlita sig på försvarsspel – men det handlar om att hitta en väg att vinna. Det får man säga att vi har gjort, det får man säga att Pia i högsta grad har gjort som förbundskapten. Tar du de sex sista mästerskapen har hon fem medaljer.

När Pia Sundhage lämnar svenska landslaget efter fem år som förbundskapten tar det också slut för den assisterande förbundskaptenen som började jobba med landslaget redan under Thomas Dennerby 2005.

”Det var jävligt tufft”

Lilie Persson berättar att resan ihop med Sundhage har varit lite som en berg-o-dalbana, där VM 2015 var både det tyngsta och kanske mest lärorika.

– Under VM tog vi åt oss av för mycket saker. Vi ägnade för mycket tid åt media för det var en jävla tuff kritik. Pia har varit klok, hon läser aldrig media. Men det var jävligt tufft, särskilt Pia och Lotta fick tuff kritik – och det är klart, de är ju de största profilerna, säger Lilie Persson.

Pia Sundhage är enligt kollegan prestigelös och duon har jobbat tätt, tätt ihop och känner varandra utan och innan.

I några fall är de varandras motsatser.

– Jag har ett mycket hetare temperament än Pia, hon tycker jag blir lite för arg ibland. Pia höjer aldrig tonen, det gör hon inte, det gör hon knappt på träningar heller. Hon tycker det finns andra vägar att nå fram, medan det ibland brinner hos mig. Då säger hon till mig, ”nu lugnar du ner dig”, säger Persson.

1 av 3 | Foto: ANNTAR / Aftonbladet 85705

Pia Sundhage berättar att det varit en och annan gång som Lilie Persson slängt blocket rakt ner i golvet i ren frustration och besvikelse. Framför allt när deras anfallsspel stoppats på någon tå, för att passningen var dålig eller för att man inte gjort vad de sagt.

– Men vi uppför oss på bänken tycker jag, säger Sundhage.

”Tycker inte om mig själv arg”

När blir du arg då?

– Jag tycker inte om mig själv när jag blir arg, därför blir jag det bara en gång om året. Men jag blir besviken vid fotbollsmatcher när spelare inte ens försöker. Det är helt okej att göra misstag, men jag gillar inte en ’gömma sig i gruppen'-känsla. Det är vårt jobb att se till att det inte blir så.

Lilie Persson berättar att hon och Sundhage har fullt fokus på prestationen under EM men att de ändå har pratat en del om att det är sista racet.

– Det är verkligen få förunnat, och man kan inte vara annat än glad att man fått vara med om det här. Det gäller att njuta av sista resan.