AIK:s Henok Goitom om bänkningen

avMalin Wahlberg, Ivar Coldén

Under guldsäsongen var han en av lagets bästa spelare och given i startelvan.

I inledningen av årets allsvenska har Henok Goitom knappt fått någon speltid.

– Det finns alltid saker i livet som vill knäcka en och det är bara upp till ditt eget ”mindset” att se till att du inte blir knäckt, säger lagkaptenen.

Henok Goitom stod för 12 mål i fjol och var en av de bärande spelarna när AIK tog guld. Men den här säsongen har börjat annorlunda.

Lagkaptenen har gått från att vara given i startelvan till att bänkas de första matcherna. Totalt har det bara blivit 16 minuter mot Östersund och IFK Norrköping.

– Man är besviken för att man inte får spela, skillnaden mellan när man är 17 och den åldern som jag är det att man har lättare att hantera känslorna, men jag tror att besvikelsen är likadan när man är 17 som 34. Det handlar bara om att kämpa vidare. Det finns alltid saker i livet som vill knäcka en och det är bara upp till ditt eget "mindset" att se till att du inte blir knäckt, säger Goitom.

Foto: BILDBYRÅN
Henok Goitom har varit bänkad i inledningen av säsongen.

”Jättesvårt beslut”

Rikard Norling, som har valt Tarik Elyounoussi och Chinedu Obasi på topp före Goitom, hyllar dock hur lagkaptenen hanterat situationen och tycker att det varit tufft att peta honom.

– Henok är precis lika fantastisk som han var innan, oavsett om vi gör mål eller inte är det jättesvårt att fatta det beslutet. Sedan tycker jag att han har varit helt magisk i sin fortsatta roll som ledare i de här matcherna. Jag kan inte begära mer än det och han fortsätter att jobba oberört målmedvetet och har hög ambition för att ta tillbaka sin plats, bara det ger bra signaler till övriga, säger han.

”Vi har inte pratat någonting”

Goitom själv tycker inte att lagkaptensrollen förändras av att sitta på bänken.

– Inombords kan man vara lika besviken, däremot utåt vet man om att jag kommer att vara samma ledare som när jag spelade förra året. Jag kommer att hjälpa dem som ska spela och jag finns alltid här om de behöver hjälp. Ledaregenskaper försvinner inte bara för att man inte är med i startelvan.

På söndag ställs AIK mot serieledande Sirius och då hoppas Goitom vara tillbaka från start.

– Jag har inte spelat de två första matcherna så det är inte lika givet som förra säsongen. Vi får startelvan i morgon så då får vi se.

Har du fått några indikationer från Norling?

– Vi har inte pratat någonting, vi har bara gått ut och tränat som vanligt och pratat om hur vi ska såra Sirius.

AIK har bara tagit två poäng så här långt och mot serieledande Sirius behöver de säsongens första seger.

– Vi vet att den är viktig, just eftersom vi har kryssat de två första matcherna. Så som vi startade förra våren var det som gav oss chansen att vara med i toppstriden under hösten så den är viktigt, men jag tror inte att den är helt avgörande, säger Goitom.

ARTIKELN HANDLAR OM