17-åringens målvaktstavla kan avgöra guldstriden

Piteå besegrade Linköping efter 17-åriga Julia Nyströms målvaktstavla

avSimon Norberg

17-åriga Julia Nyström blev olycklig syndabock i debuten för Linköping i bortamatchen mot guldjagande Piteå.

Efteråt försvarades hon av hemmalagets Cajsa Andersson.

– Att möta Piteå är en av de svåraste matcherna. Det kan vara ganska otacksamt, säger hon.

Tabellfemman Linköping är inne i en intensiv period med matcher i både allsvenskan och Champions League.

I onsdags tog sig laget vidare i Champions League efter sammanlagt 10–1 mot ukrainska Charkiv.

I dag när de mötte serieledarna Piteå på bortplan tvingades tränare Olof Unogård att sätta in debutanten Julia Nyström i mål efter att förstamålvakten Stephanie Labbé rest iväg på landslagsuppdrag med Kanada, samtidigt som andramålvakten Matilda Haglund just kommit tillbaka efter en knäskada och ännu inte är redo för spel.

Missbedömde skottet

Och det finns förmodligen mer tacksamma uppdrag än att kliva in i damallsvenskan mot den guldjagande serieledaren på bortaplan.

17-åringen gjorde ett par fina räddningar i början av matchen och hade ingenting att göra på varken Nina Jakobssons ledningsmål efter sex minuter eller Julia Karlenäs 2–1-mål en stund senare.

Gästerna kom i kapp båda gångerna genom mål av Lina Hurtig och Johanna Rasmussen.

Men med timmen spelad kom en matchavgörande sekvens.

Tog Nyström i försvar

Cecilia Edlund avlossade ett skott till höger utanför straffområdet som Nyström helt missbedömde och tappade in i egen målbur.

– Det är en utsatt position som målvakt. Att möta Piteå är också en av de svåraste matcherna då vi gillar att sätta press på målet både vid inlägg och hörnor. Det kan vara ganska otacksamt. Jag tycker hon gör en bra match utifrån hennes förutsättningar. 3–2-målet är givetvis en tavla, men det gäller för henne att bara glömma det och gå vidare. Hon har förmodligen en väldigt ljus framtid, säger Piteå-målvakten Cajsa Andersson, som själv räddade ett friläge från Lina Hurtig vid ställning 3–2.

När sedan Julia Karlenäs en stund senare nickade in 4–2 på en hörna var matchen över, något som gladde de 2 789 i publiken.

Behåller serieledningen

Piteå behåller därmed ledningen i tabellen med tre omgångar kvar, tre poäng före Rosengård och fyra före Göteborg.

– Jag tycker vi gjorde en bra prestation över hela banan och tryckte tillbaka Linköping. Det viktigaste nu är den gamla klyschan ”en match i taget.” Vi ska inte tänka på vad som händer sen utan det gäller att göra våran grej hela tiden. Kalmar i nästa match är det enda vi ska fokusera på, menar Andersson.

Ytterligare smolk i bägaren för LFC är att både Johanna Rasmussen och Anna Oscarsson bars ut skadade på bår inför stundande CL-matcher. Skadeläge i dagsläget oklart.

Nu tar allsvenskan uppehåll när damlandslaget ska träningsspela mot Norge i Helsingborg den 4 oktober och sedan mot Italien i Cremona den 9 oktober.

Från Piteå kommer en trio i form av just Cajsa Andersson, tvåmålsskytten Julia Karlenäs och Nina Jakobsson.

Laddar Tabell
Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM