Press mål gav poäng för Göteborg

avEmelie Fredriksson

FOTBOLL

MALMÖ. Guldtippade FC Rosengård var dominanta i premiären.

Men årets värvning, amerikanska stjärnan Christen Press, såg till att Kopparbergs/Göteborg fick med sig en poäng från Malmö – trots ett sent insläppt mål.

– Det var verkligen som ett slag i magen, säger Press.

Amerikanska stjärnan Christen Press är tillbaka i Kopparbergs/Göteborg där hennes karriär tog fart för sex säsonger sedan.

I den allsvenska premiären borta mot guldfavoriten FC Rosengård jobbade den sylvassa målskytten länge ensam på topp utan så mycket att göra.

Malmö-laget var dominant och hade såväl en ribbträff av Iva Landeka som en straffmiss av Anja Mittag i början av den andra halvleken.

”Behöver en halv chans”

Sedan visade Göteborgs Press att hon kommer att göra en hel del mål för sitt lag även den här upplagan av damallsvenskan.

I den 76:e minuten smet 29-åringen förbi FC Rosengårds backar och satte iskallt 1–0 till bortalaget.

– Vi har en spelare där framme som behöver en halv chans för att göra mål, säger tränaren Marcus Lantz.

Press får även beröm av motståndarna.

– En sån spelare är unik. En eloge till henne. Vi sköter henne väldigt bra över 90 minuter annars, säger FC Rosengårds kapten Caroline Seger.

Sen kvittering av FC Rosengård

Men hemmalagets dominans gav till slut utdelning. I den 89:e minuten kom kvitteringen efter att Fiona Brown slagit ett inlägg som nickades i Göteborgs mål av egen försvarare.

Christen Press grämer sig över att det bara blev en delad poäng.

– Hela matchen kändes det som att vi skulle förlora och att en poäng skulle vara bra. När vi sen höll på att vinna blev det en väldig besvikelse, och speciellt att förlora på ett sådant mål. Det var verkligen som ett slag i magen. Men i slutändan förtjänar de en poäng, så det var kanske ödet.

Kontrakt till sommaren

Kontraktet med Göteborg gäller bara till sommaren och än så länge har Press ingen aning om vad som händer sedan. Just nu njuter amerikanskan bara av att vara tillbaka som målskytt i sitt nygamla lag.

– Jag tror att vi hade 1-2 skott på hela matchen, men jag är glad att ja tog vara på mitt läge. Jag har bara varit med i några veckor och känner mig lite ”lost” taktiskt fortfarande. Men det kommer naturligt att bli bättre.

Marcus säger att du bara behöver en halv målchans för att göra mål...

– Det är snälla ord. Jag hoppas verkligen att jag kan leva upp till dem.

Trots att FC Rosengård bara fick med sig en poäng i hemmapremiären var tränaren Jonas Eidevall nöjd.

– Normalt sätt vinner man en fotbollsmatch som ser ut så här, så det är bittert med resultatet. Men kan vi prestera sådan här fotboll så kommer vi definitivt vara ett lag som slåss om SM-guldet i år, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.