Största matchen någonsin för Burton: ”Ingen tror på oss”

avDaniel Sörensen

Foto: Owen Humphreys / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nigel Clough, tränare i Burton Albion.

Tredjeligalaget Burton har redan varit historiskt bra i ligacupen i år.

Men än ger sig inte Nigel Cloughs gäng – de är nämligen bara 180 minuter från en drömfinal på Wembley.

– Varje match som du spelar har du en chans att vinna, det handlar om hur stor den chansen är, säger han inför dubbelmötet med Manchester City.

Hans pappa hette Brian Clough och är ihågkommen som en av Englands största tränarprofiler genom tiderna. Under 1970-talet vann han den engelska högstadivisionen två gånger som manager, en gång med Derby County och en gång med Nottingham Forest.

Det är aldrig lätt att leva i skuggan av sin far – men Nigel Clough, 52, har gjort sig ett eget namn i hemlandet, trots att han aldrig vunnit några större titlar som manager.

Med små medel har han lyckats ta League One-laget Burton Albion – en klubb som gått från sjundedivisionen till Championship och sedan ner till tredjedivisionen på bara några år och som Clough tränat 1998–2009 och från 2015 fram till i dag – till en historisk ligacupssemifinal mot självaste Manchester City. Den största matchen som klubben någonsin spelat.

180 minuter från drömmen

Det är första gången någonsin som Burton har nått dessa höjder. Clough har visserligen varit här två gånger förut som tränare (med Derby och Sheffield United), men han har aldrig tagit sig hela vägen till finalen – det enda som nu står i vägen för en superfajt på Wembley är 180 minuter fotboll mot de regerande engelska mästarna från Manchester.

– Vi ser fram emot denna upplevelse. Ingen tror på oss i detta dubbelmöte, men det finns supportrar som följt oss i 50–60 år som aldrig ens hade kunnat drömma om att vi skulle ta oss till en ligacupssemi, säger Nigel Clough till BBC.

Men givetvis är han medveten om att uppgiften som väntar för hans Burton är enormt svår.

– Varje match som du spelar har du en chans att vinna, det handlar om hur stor den chansen är. Vår är extremt liten.

”Skillnaderna är massiva”

Vad talar egentligen för att ett lag som för närvarande parkerar på niondeplats i Englands tredjeliga ska kunna rå på landets bästa lag?

Om inte Cloughs tränargener är en tillräckligt bra anledning i sig så bör Burtons historiska förmåga att skaka storklubbar lyftas fram som ett argument. 2006 lyckades laget – som då huserade i amatörligorna – kriga sig till ett omspel i ligacupen mot självaste Manchester United.

Vid den tiden var Sir Alex Fergusons lag bäst i England.

– Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo kom in i spel efter 59 minuter för Manchester United, det är någonting liknande vi ställs mot nu mot City, säger Clough.

– Skillnaderna mellan de riktiga toppklubbarna och lagen i tredjeligan är massiva. Det handlar inte bara om spelarkvaliteten i startelvan, utan även på bänken. Så var det inte riktigt förut.

Foto: Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ilkay Gündogan, Pep Guardiola och Fernandinho.

City kommer med ordinarie lag

Trots att alla vet att Burtons dröm om en final på Wembley är tämligen orealistisk vågar inte Citys tränare Pep Guardiola ta några onödiga risker.

Hans lag vann turneringen i fjol (mot Arsenal i finalen) och enligt sajten Transfermarkt.com är truppen värd 168 gånger så mycket som Burtons (Citys trupp är värd 12,8 miljarder kronor medan Burtons trupp värderas till 76 miljoner kronor). Men ändå väljer spanjoren att ta med alla sina stjärnspelare till den första av två semifinaler (returen spelas onsdag 23 januari). Alla spelare är ”friska och spelklara”.

– Att vinna är allt, det kan vi inte förneka. Vi är i semifinal nu och vi är bara ett steg från att ta oss tillbaka till Wembley. Det är därför vi tar den här matchen så seriöst, säger han under presskonferensen inför matchen.

Det återstår att se om Citys miljardstjärnor håller nerverna i schack eller om Nigel Cloughs mannar återigen kan stå för en rejäl stjärnsmäll, liksom mot United 2006.

Det vore onekligen Burtons, och Clough juniors, största bedrift någonsin. Pappa Brian skulle vara stolt.

Ligacupssemifinalen mellan Manchester City och Burton Albion spelas onsdag 9 januari, klockan 20.45. Matchen sänds på Kanal 9.

ARTIKELN HANDLAR OM