Efter protesterna – nu backar polisen från flaggförbudet

avMagnus Wilsson

1 av 4 | Foto: C MORE
Sundsvalls-fansens protest mot polisens tidigare förbud hemma mot Kalmar.

Förra veckan förbjöd polisen OH-flaggor under Gif Sundsvalls hemmamatcher.

Klubbens supportrar fick stöd över hela landet och nu backar polisen från förbudet.

– Det kom lika mycket som en blixt från klar himmel som det första beslutet gjorde, säger klubbchefen Henrik Lindgren till ST.

Inför förra helgens hemmamatch mot Kalmar kom polisen med det oväntade beskedet att så kallade OH-flaggor förbjöds på Gif Sundsvalls hemmamatcher. Supportergrupper runt om i Sverige uttryckte sitt stöd och under helgens match genomfördes en tyst manifestation mot förbudet under de första tio minuterna.

Under onsdagskvällen hade representanter från Gif Sundsvall och supporterföreningen Patronernas ordförande Emma Asp ett möte med supporterpolisen i Sundsvall.

– Det var ett bra möte. Men samtidigt är det inte supporterpoliserna som fattar beslut om tillstånden och de blev nästan lika förvånade som vi när beskedet kom. De beklagade också att det inte funnits någon bättre dialog, säger Henrik Lindgren till Sundsvalls Tidning.

Tillstånd ges match för match

Efter mötet kom då beskedet. Förbudet hävs och redan till helgen i mötet mot Falkenberg kan overhead-flaggor användas. Tillståndet kommer nu att ges match för match vilket kan innebära framtida förbud igen.

– Det kom nästan lika mycket som en blixt från klar himmel som det första beskedet gjorde. Vi fick beskedet sent i går kväll, så det finns egentligen inte så mycket mer att säga än att det är positivt. Först hade vi ett bra möte och sedan fick vi ett positivt besked, så det var perfekt, säger Henrik Lindgren till tidningen.

– Jag tror att det är bra att förstå att grundproblematiken är pyrotekniken och sköts det, vilket jag både hoppas och tror, så kommer vi nog ha en bra dialog och en bra stämning på arenan.

ARTIKELN HANDLAR OM