Trots bragden – blir utan priser på Idrottsgalan

avFredrik Jönsson, Jacob Larsson, Johan Flinck

Det svenska herrlandslaget fullbordade i går ett bragdartat kvalspel med att slå ut Italien och kvalificera sig för VM i Ryssland nästa år.

Trots det kan laget inte få några priser på Idrottsgalan i januari.

– Verkligen märkligt, säger Robin Olsen.

– Vi måste ju dra strecket någonstans, vi kan inte ha olika perioder för alla nomineringar, säger Idrottsgalans producent och jurymedlem, Peter Lundin till Sportbladet.

1 av 2 | Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYR≈N

På sin väg mot VM har Sverige slagit ut såväl Holland som Italien och dessutom vunnit mot Frankrike hemma på Friends arena med 2–1. Något få trodde var möjligt innan kvalspelet drog i gång.

Men trots den bragdartade insatsen kan Sverige inte prisas på Idrottsgalan i januari, eftersom samtliga nomineringar fastställdes för två veckor sedan.

Därmed kan Janne Andersson och hans landslag varken vinna pris i kategorin ”Årets lag”, ”Årets prestation” eller ”Årets ledare”, tre kategorier som rimligtvis kan tänkas motsvara de prestationer Blågult stått för.

”Det är jättemärkligt”

– Och det kan vi inte vinna?! Jag tycker att vi i alla fall skiulle ha en nominering till årets lag, om man skulle kunna skjuta upp det, säger Robin Olsen till Sportbladet dagen efter skrällen.

– Vi borde vara med i snacket i alla de tre kategorierna. Det är jättemärkligt, säger högerbacken Johan Larsson.

– Verkligen märkligt, säger Olsen.

Peter Lundin är Idrottsgalans producent och sitter med i juryn.

– Vi måste ju dra strecket någonstans, vi kan inte ha olika perioder för alla nomineringar. Samma regler måste gälla för varje tävlande, säger han.

Chansen i 2019 års gala

Varför går det inte att besluta om vilka som blir nominerade senare än första veckan i november?

– Vi behöver den tiden för att fastslå de nominerade. Vi kan ju inte resonera som att ”jaha nu har det hänt, då måste vi ändra”. Det blir tyvärr en nödvändighet att betrakta det på samma sätt som vi alltid har gjort.

Lundin påpekar att den prestation som landslaget stått för kommer att tas i beaktning vid 2019 års idrottsgala.

– De har ju ännu inte tävlat i VM och vunnit några matcher där. Skulle de göra ännu en fantastisk prestation där så kan de prisas för den vid Idrottsgalan i januari 2019, precis som för bedriften att slå ut Italien.

Vad har du att säga till dom som anser att laget borde kunna prisas för kvalprestationen det år som de faktiskt utfört den?

– Det är ju helt enkelt så att den prestationen som det var att kvala in kommer att behandlas tävlingsmässigt i tävlingen idrottsgalan vid nästa gala 2019. Det är också rimligt eftersom de då varit med och tävlat i VM.

”Kunde ha avvaktat till matchen var spelad”

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger till Sportbladet att prestationen borde ha möjlighet att prisas redan i år.

– Jag tycker att man kunde avvaktat till matchen i går var spelad, säger han och fortsätter:

– Det som presterats av det här landslaget, dess spelare och des ledning, borde kanske också fått förmånen att värderas i det sådant här sammanhang. Nu är det gjort det som är gjort men jag tycker att det är olyckligt. Och synd!

”En världsidrott”

Generalsekreteraren på SvFF, Håkan Sjöstrand, ställer sig också tveksam till hur kriterierna för nomineringar ser ut.

– Man kan ju tycka det är konstigt. Däremot vet jag inte deras kriterier i alla kategorier. När vi ser den prestation de har gjort, den är bragdartad. Vi vet ju hur svårt det i fotboll med den enorma konkurrensen som finns, det är en världsidrott. Om man utgår från vad man gör här och utifrån det som har skett under det senaste året så måste jag säga att de ska vara med, säger han och fortsätter:

– Det de har åstadkommit är helt unikt.

Kan vinna Jerringpriset

Däremot avslöjar Peter Lundin att Blågult har chansen att vinna Radiosportens Jerringpris det här året för sin prestation.

– Det är mer eller mindre säkert att de har chans att vinna Jerringpriset för sin bedrift i kvalet, säger han.

LÄS MER: Zlatan kommer till Fotbollsgalan
LÄS MER: Alla nominerade på Fotbollsgalan