IFK Göteborg slog BP i ångestmatchen

avFilip Durefelt, Michael Wagner

Inte en seger på två månader.

Då tog IFK Göteborg en mycket viktig 2–0-seger i måstematchen mot Brommapojkarna.

– Jag känner lättnad och glädje. Det har varit klumpar i magen, säger Tobias Hysén.

En seger på de tio senaste matcherna och ingen allsvensk seger på över två månader. Men när det behövdes som allra mest lyckades IFK Göteborg vinna en fotbollsmatch igen.

I ångestmötet borta mot Brommapojkarna, där oerhört viktiga poäng stod på spel i bottenstriden, lyckades Blåvitt utgå med segern.

Brommapojkarna var inför måndagens match fem poäng bakom IFK Göteborg som parkerade precis ovanför nedflyttningsstrecket.

Tobias Hysén som var inblandad i båda IFK Göteborgs mål beskrev känslorna efter 2–0-segern:

– Mest känner jag lättnad, om jag ska vara ärlig. Jättemycket glädje också. Vi lyckades lösa den här matchen  med allt som har varit, både fotbollsmässigt och vid sidan om.

”Vi ska inte sväva iväg för långt”

Hysén tillsammans med Robin Söder låg bakom båda IFK Göteborgs mål på Grimsta.

Vid 1-0 (25:e minuten) så nickskarvade Hysén till Söder som i sin tur hittade målskytten Sebastian Olsson, som gav Blåvitt ledningen, stolpe in.

Vid 2-0 (59) inledde Hysén en kontring genom att åter passa Söder som i sin tur hittade Victor Wernersson.

Vänsterbacken sprang solo i 45 meter mot ett passivt BP-försvar och gjorde 2-0 med högerfoten. 

– Jämfört med läget vi satte oss i efter förra matchen så är det väldigt mycket bättre nu. Men vi ska inte sväva iväg för långt. Det finns jobb kvar att göra, säger Hysén.

– Förhoppningsvis kan vi rida på den här vågen och för en gångs skull ta med oss lite självförtroende till nästa match, på fredag.

”Ångestladdat”

Hur tuff har uppladdningen varit för dig personligen?

– Jag vet inte hur många gånger jag senaste tiden sagt att jag varit med så länge att det inte är någon fara. 

– Men det är ju en ren jävla lögn (skratt).  Oavsett hur länge man har spelat så har jag inte riktigt varit i den här situationen tidigare. 

– När man då vet att man ska tacka för sig och sluta så vill man inte göra det genom att åka ned en serie, säger Tobias Hysén. Det hade varit bedrövligt. 

– Det har varit klumpar i magen och ångestladdat inför den här matchen. 

Tobias Hysén fortsätter:

– När vi gjorde 1-0 fick vi matchen dit vi ville. I andra matcher har vi blivit lite ängsliga då, men i den här matchen skulle vi inte framåt. Vi skulle ligga kvar, vi ville inte att de skulle få kontra på oss med snabbheten som de har där framme. 

– Vi hade några riktigt skarpa omställningar där vi till slut fick in ett andra mål och det målet var extremt skönt att få med tanke på att BP pressade på. 

Vad betyder det för dig att få spela i det här spelsystemet?

– Jag fick en punkt till att jobba med. När vi vill spela lite enklare så är det bra om bollarna som man fajtas och nickar ner om det kan stå någon där och ta bollen… En lång passning kan fortfarande bli farlig när vi har två anfallare, vi kan hjälpa varandra att få fast bollen. 

”Fruktansvärda veckor”

Mittfältaren August Erlingmark beskrev känslorna efteråt:

– Det är svårt att hålla inne glädjen. Det har varit fruktansvärt jobbiga veckor när man har funderat mycket. Det är bara ren glädje. 

Vad sa ni till varandra i jublet?

– Att vi älskar varandra, typ. Det var inte så mycket snack, det var mest skrik. Mycket kärlek. 

2-0-målskytten Victor Wernersson:

– Man är uppväxt med det här spelsättet inom juniorfotbollen med lite längre bollar. Det kanske inte optimalt för mig, men jag tycker jag kunde komma upp bra vissa gånger. Framför allt gjorde vi inga onödiga misstag som har straffat oss tidigare. Det var länge sedan vi höll nollan. 

Var det största firandet för året efteråt?

– Ja, jag tror nästan det. Det var tre mycket viktiga poäng. 

Nu återstår frågan hur IFK Göteborg ska spela framöver.

Tobias Hysén:

Vad avgör på vilket sätt ni ska spela fotboll?

– Du, klarar vi oss kvar i allsvenskan får de spela hur fan de vill nästa år. Så länge jag kan gå till Ullevi och se Blåvitt vinna matcher så får de fan spela med tio försvarare om de vill, haha.

– Nu ska vi spela 4-4-2 och klara oss med hedern i behåll sedan får de göra vad fan de vill, säger Hysén med ett brett leende.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM