Förbannelsen mot toppklubbarna

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Juventus har haft sju fina år i Italien.

Lazio har haft svårt för alla storklubbar i 15 år - där ”den gamla damen” är mardrömsmotståndaren.

– Vi kan inte vinna mot andra topplag, vi måste försöka förstå vad det beror på, sa Lazio-målvakten Thomas Strakosha tidigare i veckan till Lazio Style Channel.

Claudio Lotito tog över Lazio den 19 juli 2004 och räddade då klubben från konkurs. Ekonomiskt har det gått bra sedan dess, man har även gjort flera säsongern med riktigt bra sportsliga resultat.

Det finns andra mindre smickrande siffror för Lotito.

”Det görs misstag”

Efter Lazios förlust mot Napoli pratade målvakten Thomas Strakosha om lagets mentalitet mot topplagen i ligan.

– Vi kan inte vinna mot andra topplag, vi måste försöka förstå vad det beror på. Vi tillhör också toppskiktet i tabellen, jag tror inte spelarna i Lazio är rädda för andra lag. Det görs misstag i fotboll, men vi måste försöka göra färre mot Juventus, säger Strakosha.

I kväll, med avspark 20.30, tar Lazio emot Juventus. Statistik visar att ”den gamla damen” är Romklubbens mardrömsmotståndaren sedan Lotito tog över.

På 27 Serie A-matcher mellan lagen har Juventus vunnit 20 stycken. Det har blivit sex oavgjorda matcher och endast en (!) vinst för Lazio.

”Det sårar oss”

Det här gäller dock inte bara Juventus. Siffror visar att Lazio har problem med flera toppklubbar: Milan, Napoli och Inter.

– Vi vinner och vi förlorar. Vi förlorar mot alla toppklubbarna och det sårar oss. Men vi försöker hålla oss lugna och köra på, säger Strakosha.

Lazio-vinsten, den enda under Lotitos tid, kom den 14 oktober 2017. Med andra ord vet tränaren Simone Inzaghi hur man gör.

– Vi vet att vi möter det bästa laget i Italien, ett av de bästa lagen i Europa. Vi behöver göra en extraordinär insats för att besegra de. Men vi har gjort det förut och ska återupprepa den prestationen i kväll, säger Inzaghi.

– Vi måste vara fokuserade från start eftersom ”Bianconeri” gillar att spela med väldigt högt tempo i de 15–20 första minuterna. Efter det är det bara huvud, hjärta och ben.

Flera bortfall

Lazio fick Francesco Acerbi utvisad mot Napoli och saknar därmed honom mot Juventus. ”Den gamla damen” tvingas också spela utan flera nyckelfigurer.

Miralem Pjanic är tillbaka efter sin avstängning, men tränar på egen hand med en svullen vad. Tveksamt om han spelar i kväll.

Joao Cancelo är tillbaka, men ser ut att starta på bänken. Sami Khedira, Andrea Barzagli och Mario Mandzukic missar med största sannolikhet matchen. Finns även frågetecken för Mehdi Benatia och Juan Cuadrado.

– Vi kan antingen spela med två eller tre spelare på det centrala mittfältet. Om vi spelar med tre stycken blir det Matuidi, Can och Bentancur. Sen en av Douglas Costa och Federico Bernardeschi, säger Juventus tränare Max Allegri enligt Football Italia.

Juventus har vunnit Scudetton 34 gånger. Det har blivit sju raka ligatitlar och ”I Bianconeri” är på väg att utöka till åtta, man toppar ligan åtta poäng före tvåan Napoli.

De har vunnit Serie A på 2010-talet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A

Lazio FC