Ola Toivonen om flytten som påverkade landslagsbeslutet: ”Perfekt”

avPetra Thorén

FOTBOLL

Flytten till Australien är en faktor som har påverkat Ola Toivonens beslut kring spel i landslaget.

Nu ser anfallaren fram emot ett nytt äventyr.

För Sportbladet berättar han om känslorna kring Blågult och det oväntade klubbvalet.

– Det blir roligt. Allt känns perfekt för mig och familjen, säger 32-åringen.

Ola Toivonen är i packartagen. I mitten av september flyttar han, hustrun Emma Herbring Toivonen och parets två barn till Melbourne i Australien.

Klubbvalet Melbourne Victory, regerande mästare i Australien, var oväntat för omgivningen fast inte för anfallaren själv.

Diskussionerna har pågått under en längre period och när alternativen skalades bort ett efter ett framstod en Melbourne-flytt allt mer attraktiv.

– Det fanns kontakter från olika klubbar, bud från olika länder men inget som kittlade. Man är 32 år och det känns inte rätt att åka till ett annat land i Europa och söka motivation. Vi kände att det var roligt med ett äventyr så här i slutet av karriären. Det var ett beslut som växte fram, berättar Ola Toivonen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vad vet du om Melbourne Victory, som vann ligan förra säsongen?

– Att det är landets största klubb, att klubben har superbra faciliteter, en bra stadion och träningsanläggning. Sen ska man göra en flytt vill man ha chans att vinna någonting. Det vore fantastisk att vinna ligan, få spela asiatiska Champions League och samtidigt ha en hög levnadsstandard.

Sverige fanns med på kartan

Ola Toivonen återvände efter den magiska VM-sommaren till franska Toulouse och trodde initialt på en fortsättning kontraktstiden ut.

Det franska laget har en ny tränare, Alain Casanova, och efter lite speltid förra säsongen fanns möjligheten till en nystart. Ola Toivonen hann dra igång fysträningen, men fick aldrig en bild av tränarens fotbollsfilosofi.

–Jag hade första känslan av att jag skulle vara kvar här ett år till. Då sa han (tränaren) att jag kunde lämna om jag ville. Det blev klart ungefär efter att Sverige och England stängt sina fönster, berättar Ola Toivonen.

Var det aktuellt att återvända till Sverige?

– Det var inte så nära och sen stängde det svenska fönstret. Men det är ingenting som jag vill gå in på. När det blev aktuellt att lämna (Toulouse) var det stängt.

Han ser nu fram emot att byta kontinent. Beslutet att flytta till Australien fanns med i tankeprocessen kring framtiden i landslaget.

För en vecka sedan meddelade Ola Toivonen att han slutar i landslaget, detta trots succén i sommarens VM.

När förbundskapten Janne Andersson samlade sin trupp i Stockholm under måndagen var Ola Toivonen i Frankrike och förberedde flytten.

– Det känns bra, känns skönt. Visst man saknar gubbarna, men känslan var att jag var klar, säger han.

Ville du inte fortsätta efter sommarens framgångar?

– En sida av huvudet ville fortsätta, en annan sida tyckte att det räckte. Sen kom det här med Australien och jag kände att det räcker. Det hade varit svårt att hålla nivån, sen hade det varit mycket flygresor under hösten. Jag kände att det var tillräckligt.

Hur ska nära vännen och radarpartnern Marcus Berg klara sig utan dig...?

– Ja, det får du fråga honom. Han har spelat utan mig tidigare...

Känner stolthet över prestationen

Hur ser du på ert VM?

– Mycket bra, såklart. Till slut orkade vi inte, då blev England för svårt. Vi trodde att vi skulle klara oss förbi gruppen, sen när vi fick Schweiz och inte Brasilien blev det en go känsla i laget. Inget kunde stoppa oss. Det var ett superhärligt äventyr.

Du kom i form och presterade på hög nivå trots lite speltid i Toulouse. Kan du känna dig stolt över vad du lyckades med?

– Oja, väldigt stolt och väldigt glad att jag bevisade för mig själv att jag håller på en hög nivå. Att jag klarade att inte bry mig om vad folk säger, att jag kunde köra på och ta varje minut som jag fick i matcherna före VM.

Foto: AFTONBLADET /85527

Hur gick dialogen med förbundskapten Janne Andersson, försökte han övertala dig?

– Vi har haft en bra kommunikation under hela sommaren. Han är go, han förstår och ser människan också, säger Ola Toivonen som respekterar sig förra förbundskapten högt.

För Janne Andersson återstår nu utmaningen att finna Ola Toivonens ersättare.

– Det är väl Isaac (Kiese Thelin) som står och trampar, säger Toivonen själv.

Nästa gång han själv får dra på sig matchtröjan på allvar blir den 20 oktober. Då inleds den australiensiska ligan och derby mot Melbourne City väntar.

Han har haft samtal med klubbens tränare Kevin Muscat.

Nu återstår bara mötet med sina nya lagkamrater.

– Jag ser fram emot att komma ner och träffa killarna, säger Ola Toivonen.

ARTIKELN HANDLAR OM