Schelin: På ett sätt tänker jag ”jävla Tyskland”

1 av 6 | Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET / 85705
FOTBOLL

ARNHEM. 181 landskamper – men inte en enda vinst mot Tyskland i mästerskap.

Lotta Schelin känner en enorm revanschlust.

– På ett sätt tänker jag ”jävla Tyskland”. Det är mycket motivation, man vill fan slå dem, säger anfallaren.

Lotta Schelin har gjort mål mot Tyskland, men inte i mästerskap. Närmast var hon 2013 när Sverige på hemmaplan fick ett bortdömt mål mot mardrömsmotståndaren.

Under 33-åringens tid i landslaget har hon aldrig fått vara med och besegra Tyskland i ett mästerskap.

”Jag har fan revanschlust”

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt egentligen att prata om revanschlust, men jag gör gärna det när det kommer till Tyskland för jag har fan revanschlust. Den är ganska stark faktiskt och det är inte konstigt, säger Schelin.

Sviten mot tyskorna är inte rolig - det handlar om tio raka förluster.

– Många slänger upp den i ansiktet, den är mäktig. Det sjuka i det är att vi alltid känner att det är tajta och bra matcher, förutom matchen i Kanada (1–5). Så jag tror ändå vi vet att vi brukar vara där och utifrån det har vi en tro varenda gång. Man blir nedslagen – och så upp igen, haha, säger Schelin och fortsätter:

– En skillnad är att det nu är första matchen i ett gruppspel, den betyder jättemycket och ingenting. Utifrån det är det en mer avslappnad känsla än när det står och faller på den matchen i en utslagsningfas.

”Jävla Tyskland”

Vad tänker du på när du hör Tyskland?

– På ett sätt tänker jag ”jävla Tyskland”. De har en tendens att alltid vinna, alltid ta sig till final. I de menar jag inte något bittert eller nedvärderat, utan mer tvärtom – fy fan vad de är bra! Det spelar ingen roll att de har gjort en generationsväxling sedan 2013. Det spelar ingen roll om de har spelat lite halvdåligt i gruppspelet och vi är på gång som tusan, de står ändå där och har vunnit med 1-0. Det är inte tur, det är skicklighet. De förtjänar det. De har sån jäkla tro och det sitter i väggarna. Vinnarkultur, vinnarkultur tänker jag också med Tyskland.

– Sedan fasen vad kul. Det är bra matcher, det är jämna matcher. Man vill besegra dem. Det är mycket motivation, man vill fan slå dem. Det måste de känna också varje gång, att vi kommer närmare en vinst på något sätt. Det är jäkligt inspirerande.

Måndag 17 juli 20.45 är det avspark mellan Tyskland och Sverige.

FAKTA

Andra röster om Tyskland

Nilla Fischer, 32, mittback

– ’Nu jävlar ska de få på nöten’. De är skitbra men det kan vi också vara när vi spelar på högsta nivå. Ju fler vinster de får ju närmare kommer de sin första förlust, den kan väl komma på måndag.

Lilie Persson, 51, assisterande förbundskapten

– Revansch, tänker jag nog. Och ”here we go again”. Att det är dags, för det är det verkligen.

Hedvig Lindahl, 34, målvakt

– Roligt. Jag tycker det är kul att spela mot Tyskland, jag har alltid spelat bra mot dem. Man vill alltid spela mot de bästa och Tyskland är en av de bästa lagen. Jag har aldrig varit rädda för Tyskland, men så har jag absolut aldrig känt. Jag tänker, nu är det dags - sätta dem på plats!

Jessica Samuelsson, 25, högerback

– Revansch, som alla säger. Inte gå in med för mycket respekt för dem. Vi har inte så bra statistik mot dem, men vi är ett jäkligt bra lag. Vi ska inte gå in och vara rädda för dem, vi ska gå ut och lita på det vi har.

Kosovare Asllani, 27, mittfältare

– Det är alltid speciellt. Jag tror att man måste våga, visa mod och vilja gå framåt mot Tyskland. Vi måste upp en till nivå om vi ska ha chans att slå dem. Gör vi allt tillsammans där ut kommer vi ha en chans. I mina ögon är de inte helt omöjliga.

Pia Sundhage, 57, förbundskapten

– Skulle matchen sluta 0–0 skulle det inte vara så dumt. Historien har sagt att Tyskland blir bättre och bättre ju längre i turneringen de går och vi har lagt mycket tid på att förbereda oss på tre olika resultat. Det är viktigt att vi rent analytiskt och känslomässigt klarar av vilket resultat som helst, för vi ska ju till kvartsfinal och har två matcher kvar.

Linda Sembrant, 30, mittback

– Mentalt känns det som att man skiter i historien lite. Vi känner oss också starka. Men det är ett speciellt möte för oss och vi pratar mycket om dem. Vi behöver vara väldigt tuffa, kompakta och spela med en styrka tillsammans och även individuellt för att få deras spelare lite ur balans. De gillar inte när det smäller.