Fagerlund: Zlatan är expert på att väcka liv i illusioner

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

Har du svårt att se Zlatan Ibrahimovic trampa allsvenskt plastgräs en ruggig lördagseftermiddag i september?

Det har förmodligen de flesta.

Men nog är Zlatan expert på att väcka liv i illusioner.

Så en lördagsförmiddag i september var det igång.

Zlatan Ibrahimovic pratar och alla lyssnar. För några månader sedan var det landslaget som fanns bakom den gläntande dörren, nu är det Malmö FF. I en intervju med Calle Schulman sitter den mytomspunna spelaren på en barstol och ler.

Det påminner om en annan plats men med samma leende i centrum. I Årsta invigde Zlatan sin padelhall med att bjuda journalister på snittar och citat. Han gled runt i den splitternya anläggningen med ett charmigt flin över läpparna och verkade för ovanlighetens skull inte tycka att någon eller något var för jobbigt att svara på.

Det senaste året har 36-åringen visat upp sin inre affärsman. Han har skuttat runt i reklamfilmer när spelbolag bett om det, badat med mobiltelefoner, uppmuntrat till användande av ett visst sorts kreditkort. I intervjun med Schulman har spelbolaget återigen pingats in. Kanske är det därför Zlatans flirt med allsvenskan känns mer som ett försök att väcka (eller sälja) något, snarare än en konkret önskan. Det är synd.

En allsvensk säsong är lång och slitsam...

Att Malmö är laget i hans hjärta är nog inget som behöver diskuteras men att se Sveriges bästa återvända till vår högsta serie, med allt vad det innebär, känns som en omöjlig illusion. Den ekonomiska biten talar för sig själv, men det finns också en mängd andra parametrar att räkna in. När man har spelat Champions League-matcher mot Real Madrid på San Siro, räcker motivationen då till för kalla bortamöten uppe i Sundsvall? Om Zlatan enbart hade behövt avverka guldkornen är jag övertygad om att han hade antagit erbjudandet direkt. Men så fungerar det ju som bekant inte. En allsvensk säsong är lång och slitsam, särskilt för en åldrande spelare med en redan gigantisk bank av fotbollsminnen.

Liksom att Cristiano Ronaldo till Juventus var en enorm varumärkesboost för Serie A vore Zlatan Ibrahimovic till allsvenskan detsamma. Förmodligen hade det varit än mer slagkraftigt, med tanke på avsaknaden av kvalitetsspelare i stort.

En del av mig hoppas innerligt att bilden av en MFF-klädd Zlatan Ibrahimovic framför den himmelsblå klacken på Stadion någon gång blir verklighet. För att undvika den bittra smaken av besvikelse väljer jag dock att se på hans senaste utspel med nykterhet.

En dag tror jag kanske på Zlatan till allsvenskan. Denna lördag i september gör jag det inte.

Foto: Emil Langvad/TT

ARTIKELN HANDLAR OM