Ber om ursäkt efter sexistiska kommentaren

ÖFK-anställdes kommentar: ”Nu tar vi stjärten på henne”

avMartin Tolén

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Östersunds FK ber om ursäkt.

I helgen arrangerade Östersunds FK en sponsormiddag.

Nu tvingas klubben be om ursäkt efter att en ÖFK-anställd sagt ”nu tar vi stjärten på henne” till en 21-årig kvinna.

”Den olyckliga situationen som uppstod gör oss än mer bestämda att fortsätta med detta jobb”, skriver Östersund på sin hemsida.

Det var i lördags som allsvenska Östersunds FK arrangerade en middag tillsammans med flertalet sponsorer och folk runt föreningen.

Och enligt Östersunds-Posten, som kommit över ett videoklipp från kvällen, ska Leif Widegren (mångårig ÖFK-anställd) ha fällt en sexistisk kommentar mot en anställd på krogen.

”Nu tar vi stjärten på henne”, säger Widegren i klippet varpå kvinnan blir arg och svarar: ”det är jävligt nära nu”.

– Att man säger något sådant här bara för att man är en högt uppsatt person i en klubb som går bra. Vad hade hänt om det hade varit någon yngre kollega? Hon hade kanske inte vågat säga ifrån. Det är något som jag tar på väldigt stort allvar, säger kvinnan till tidningen och berättar vidare att Widegren tio minuter senare stod uppe på scenen och pratade framför gästerna.

– Alla applåderade och han stod och pratade som representant för en klubb som ska stå upp för ett jämställt samhälle, att de ska jobba mot HBTQ-hat och feministhat. Där står han precis efter att han sagt något om min kropp som inte ska kommenteras oavsett om jag har en stor eller liten rumpa.

”Jag var jävligt klumpig”

Videoklippet, som spreds då supporterföreningen Falkarna sände hela sponsormiddagen live på Facebook, har plockats bort i efterhand.

Enligt Falkarnas ordförande Joakim Castberg ”var det inte lämpligt att lägga ut en video där vi och andra är berusade”.

Och Leif Widegren har själv bett om ursäkt till kvinnan.

”Det är ju hennes upplevelse som är det viktiga och inte min! Hon har inte gjort något fel utan jag var jävligt klumpig. Lägger mig platt och ber om ursäkt vilket hon mottog direkt”, skriver Widegren till Ö-P.

Även Östersund själva har gått ut med en ursäkt efter händelsen.

”Efter att detta påtalats har vår anställde pratat med bolagets företrädare och dess anställda, fått en bild klar för sig hur situationen uppfattades och utifrån det bett om ursäkt till alla berörda – en ursäkt som godtogs. Vi i ÖFK jobbar proaktivt med utbildning av spelare och ledare i hur man beter och uppträder, den olyckliga situationen som uppstod gör oss än mer bestämda att fortsätta med detta jobb. Den uppkomna situationen är inget vi på något sätt backar, vi kommer fortsätta vårt hårda jobb för att undvika liknande situationer i framtiden”, skriver klubben i ett uttalande på sin hemsida.

Nykomlingar i Allsvenskan på 2010-talet – så gick det 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM